Почитаме паметта на Св. безсребреници и чудотворци Кир и Йоан

Животът

31-01-2020, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Архиепископ Кирил Александрийски пренесъл мощите им в църква в Каноп

Св. безсребреник и чудотворец Кир бил египтянин. Родил се през втората половина на ІІІ в. в Канопа и се прочул като знаменит лекар в славния гр. Александрия. Той бил дълбоко вярващ християнин и като лекувал с огромен успех различни болести, от никого не приемал никаква награда за своите трудове. Когато пламнало по всички краища на Римската империя десетото гонение (при Диоклетиан), александрийският лекар Кир избягал в Аравийската пустиня. Станал монах и нямало болест, която той да не може да излекува с Името Христово. Славата му растяла всеки ден и големи множества народ масово приемали християнството. Тази слава достигнала Йерусалим, където бил пристигнал от Едеса младият войн Йоан. Като чул за александрийския лекар Кир и за неговите чудни дела, вярващият воин го издирил и станал негов неразделен спътник и най-усърден подражател.

По това време в неговия роден град Каноп била затворена заради християнската си вяра една благородна жена Атанасия заедно с трите си дъщери. Предстоящите изпитания на това християнско семейство смутили Кир. Опитният лекар много пъти бил виждал вече смъртния ужас в очите на много майки, надвесени над болните им рожби. Кир и Йоан скоро дошли в град Канопи вдъхнали вяра в затворничките.

Разяреният управител Сириан веднага заповядал да му доведат непознатите смелчаци, които дръзнали и в тъмницата да проповядват галилейската си вяра. Той решил да използва тяхното изтезание за сплашване и вразумяване на четирите християнки, които били доведени да видят, как се постъпва с непокорните. С озверено и безмилостно ожесточение мъчителите неуморно сменяли все по-жестоките изтезания. Но жестокият градоначалник не постигнал целта си. Когато свалили оковите от Атанасия и от рожбите й, и започнали да измъчват с продължителни изтезания и тях, Сириан се убедили, че тези нежни създания с нищо не се различават от героичните мъже. Засрамен и безпомощен, управителят наредил незабавно да обезглавят светата майка и нейните достойни за Бога и за нея дъщери. За да си отмъсти затова неочаквано поражение от подвига на християнките, той подложил на нови най-ужасни мъки светите безсребреници чудотворци Кир и Йоан и след това обезглавил и тях на същото място на 31 януари.

Тайни християни взели техните свещени останки и ги погребали в два отделни гроба – двамата мъже в единия, четирите жени в другия.

Архиепископ Кирил Александрийски пренесъл светите мощи на Кир и Йоан в построената още от вуйчо му църква в Каноп. Оттогава славата на великите безсребреници и чудотворци се разнесла по света и привличала безбройни поклонници в техния храм, където продължавали да стават дивни чудеса и изцеления. 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)