ХГ „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица е ангажирана до края на 2020 г.

Мисия

01-02-2020, 12:00

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Откриват експозицията „Любов и вино“ на 13 февруари

Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица е със запълнен график за цялата 2020 година, съобщи уредникът Деница Иванова-Александрова. Галерията се превърна за кратко време в желана дестинация на автори-творци от града и от цяла България. Коледната изложба, която логически изпрати старата година, се преобрази в национално събитие на което бяха представени автори не само от Горна Оряховица, Велико Търново, Джулюница, но и от далечните София, Варна, Русе, Нова Загора, Трявна, Казанлък. Нови имена, очаквайте и през тази година, сподели още д-р Александрова.

Различни ще са предстоящите художествени прояви, както на творци от региона, така и на автори от други градове в страната.

Наближаващата изложба „Любов и вино“, чието откриване ще се състои на 13 февруари (четвъртък) от 17.30 ч., е едно добре познато събитие, наложило се като традиция в културния календар на гр. Горна Оряховица. В навечерието на 14 февруари, денят в който еклектично се преплитат стари земеделски вярвания и християнска култура, обединени в образа на Трифон Зарезан и изразени, чрез символа на Виното, отзвук намира и едно своеобразно тържество на Любовта, навлязло от Западното християнство. „Свети Валентин“ не случайно се установява по нашите земи така категорично, той бележи едно от най-светите и силни чувства, едновременно с което се превръща в знак на споделеност и емоционална обвързаност. И двата празника, като че ли резонират в единство, пробуждайки и възкресявайки – Вино и Любов, два термина с допълващо се съдържание.

Тази година Галерията ще предложи и специална изява на жените художнички, чрез изложбата, посветена на нежната половинка, носеща името „Дами канят“. Събитието ще се състои в началото на месец март по случай Празника на жената.

Художествена галерия „Недялко Каранешев“, ще представи нови за града автори, като твореца Иван Стоянов, художник и уредник на ХГ „Руси Карабиберов“, гр. Нова Загора, чиято самостоятелна изложба се очаква през април. Самостоятелна изява ще имат и творците живописци Николай Стайков, Иван Караиванов, Мария Генчева, Венетка Пейнекова, Иванка Николова, с юбилейна изложба Ваня Трифонова-Балтова от арт сдружение „ГОАРТ“ ще отпразнува своя личен празник. Фотоизложба ще покаже творчеството на младата и талантлива авторка – Антоанета Панова, а изцяло графична и ретроспективна ще е експозицията от Мария Вангелова през септември месец.

Предстоящите мероприятия са доказателство за желанието на Галерията да затвърди още по-силно връзките си както с добре познати, утвърдени пред горнооряховската публика автори, така и с нови имена, сред които ще има и дебютни прояви.

ХГ „Недялко Каранешев“ държи на утвърдената традиция и през тази година пространство за изява намират добре познатите изложби на учениците от СУ „Георги Измирлиев“ и СУ „Вичо Грънчаров“, насрочени съответно в края на април и през май месец.

Традиционната годишна изложба на сдружение ГОАРТ, която се провежда през октомври, отново ще срещне публиката с емблематичната за града Арт група.

През 2020 г. се навършват 45 години от построяване на ХГ „Недялко Каранешев“ и 115 години от откриването на Първата частна художествена галерия от художника Недялко Каранешев в Горна Оряховица. Тези две събития ще намерят отзвук в залите на Галерията през ноември месец.

Културният календар на ХГ „Недялко Каранешев“, логически ще завърши с Коледна изложба, акцентираща отново върху идеята за обединяваща среща на автори-творци от цялата страна.

Това е поредно свидетелство за желанието на Горна Оряховица и респективно на ХГ „Недялко Каранешев“, гостоприемно да отвори врати към нови имена и творчески потенциал, които неимоверно ще обогатят и придадат широта в културните възприятия, споделя уредникът Деница Иванова-Александрова, като напомня, че след направения през лятото ремонт, художественото и експозиционно пространство на галерията условно се разделя в две зали – малка и голяма.

Художници, желаещи да представят произведенията си, все още може да се възползват от площта на малката зала, която да се разработи като функционално и самостоятелно галерийно пространство. Тя носи излъчването на уют и камерно очарование, по думите на уредничкат а, която подчертава също, че и за нея вече са поети два ангажимента.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)