Агенцията по заетостта стартира пето проучване за потребностите от кадри

Животът

03-02-2020, 15:01

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Анкетирането ще продължи до 20 март 2020 г.

От днес, 3-ти февруари, Агенцията по заетостта отново ще анкетира работодателите за професиите и уменията, които трябва да притежава търсената от тях работна сила в краткосрочен и средносрочен план. Проучването на потребностите на работодателите стартира през 2018 г. и се провежда два пъти в годината. За пети пореден път Агенцията по заетостта съвместно с Комисиите по заетост към Областните съвети за развитие ще събере информация от какви специалисти и работници ще има нужда бизнесът през следващите 12 месеца и след по-дълъг период – от 3 до 5 години.

Проучването се провежда на база статистическа извадка от 4000 различни по големина работодатели, представители на всички сектори на икономиката в 28-те области в страната. Те ще бъдат поканени да попълнят on-line анкетен формуляр и да посочат какви умения, компетентности и професии трябва да притежават кандидатите за работа и персоналът в техните предприятия.

Анкетираните работодатели ще имат възможност да посочат вид и обхват на търсените от тях кадри с професии от конкретни области на висшето образование от Списъка на професиите за професионално образование и обучение /СППОО/, а също и за позиции, неизискващи квалификация. Чрез анкетния формуляр ще се проучи и кои са най-важните ключови компетентности и умения на 21-ви век, които работната сила трябва да притежава.

Както и при предишните проучвания обобщените резултати за потребностите от кадри през следващите 12 месеца отново ще послужат за планиране на мерки и действия за подготовка на необходимата работна сила чрез организиране на подходящи обучения за придобиване на заявените професии, ключови и личностни умения.

Посочените от работодателите очаквания за вид и обхват на търсени след 3 до 5 години професии ще подпомогнат определянето на приоритетите на областно и национално ниво в сферата на образованието, обучението и насърчаване на заетостта, включително при проектиране план-приема в средните и висши училища.

Анкетирането ще продължи до 20 март 2020 г., след което във всяка административна област резултатите ще бъдат анализирани от експертен екип с представители на държавната и местна власт, национално представените организации на работодателите и синдикатите, браншови и други организации. Обобщените на национално ниво резултати, също както и от предходните 4 проучвания, ще бъдат публикувани на официалния сайт на Агенцията по заетостта, в рубрика „Проучване за потребностите от работна сила”.

Агенцията по заетостта разчита отново на активното участие на работодателите от статистическата извадка, които ще бъдат поканени за участие в проучването. 

За работодатели, които желаят да се включат в анкетирането, но не са попаднали в извадката, след 04.03.2020 г. на сайта на Агенцията по заетостта ще бъде достъпен аналогичен on-line формуляр, в който да отразят своите потребности и очаквания.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)