Църквата днес чества Света мъченица Агатия - velikotarnovo.utre.bg

Църквата днес чества Света мъченица Агатия

05 февруари 2020, 07:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay

Вижте кои има имен ден

Православната църква днес чества Света мъченица Агатия /Добра/. При царуването на Деций и  по времето, когато за управител на Сицилия бил назначен от него Кинтиан, по всички страни била изпратена заповед да бъдат избивани всички християни.

По това време в град Панорм (днес Палермо) живеела девица на име Агатия, дъщеря на благородни и богати родители, възпитана в християнско благочестие. Кинтиан обаче чул за красотата, благородството и богатството на Агатия, замислил план да я прелъсти и така да сложи ръка върху богатствата й.
Като узнал, че тя вярва в Христос, той веднага изпратил войници от град Катана в Панорм да доведат светицата на съд като християнка. Те отишли при Агатия и обещали с чест да я отведат при своя военачалник, ако тя даде дума да се поклони на техните богове.

Когато света Агатия пристигнала в град Катана, военачалникът заповядал да я настанят в дома на една богата жена на име Афродисия. Тя имала пет млади дъщери и с тяхна помощ се опитала да накара Агатия да се откаже от вярата си и да се отдаде на светски живот. Когато това не станало,  Кинтиан заповядал да я затворят в тъмница и я измъчвали. През нощта й се явил Св. Петър с мехлеми за раните й Тя, обаче, не пожелала да се разголи пред него и да му даде да излекува раните й. Но те магически зараснали, а от килията започнала да се носи странна силна светлина.

Тази светлина изплашила стражите и повечето се разбягали, а тези, които останали, пусна Агатия на свобода. Тя, обаче, решила да остане, тъй като се доверявала на своя бог. След 4 дни Кинтиан отишъл в килията и отново я накарал да се откаже от вярата си, но не постигнал успех. След това мъченията на Агатия продължили, като опиталида я изгорят жива. По време на мъченията в града настанало голямо земетресение. Жителите на града отишли при Кинтиан и го помолили да спре мъченията на жената, за да престанат и земетресенията. Той отново я хвърлил в тъмница. Там мъченицата починала.

Имен ден днес празнуват: Агата, Агатия, Добрин и Добринка,  Добри, Добра.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета