Поминък, традиции и фолклор в дните на ІХ Национален събор на овцевъдите

Животът

05-02-2020, 10:11

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Етно атракции за цялото семейство организират край Петропавловския манастир

       От 8 до 10 май 2020 г.  край Петропавловския манастир до град Лясковец ще се проведе деветото издание на Националния събор на овцевъдите в България.

       Събитието по традиция ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с богатата българска народна култура, традиции и фолклор. Най-мащабният животновъден форум у нас ще събере на едно място професионалисти в бранша от цялата страна,  почитателите на народния бит и творчество, любителите на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни.

       През трите дни на събора ще се проведат изложения на чистопородни овце и кози, селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирани медикаменти и литература. Ще бъдат показани различни видове кучета и коне и интересни демонстрации.

        Фермери ще мерят сили в състезанията по доене и ръчна стрижба на овце, най-тежък коч и пръч, майсторско обезкостяване на агнета, млеконадой от коза и теглене на товари от коне-тежковози.

       Край Петропавловския манастир ще се проведе и най-мащабното у нас изложение на фермерски млечни и месни хранителни продукти. То ще е под мотото „Българските храни от български суровини“ и основната  му цел е да възроди старите кулинарни вкусове, да  насърчи потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини.

       На деветото издание на Националния събор на овцевъдите ще има фермерски пазар, кулинарни зони, традиционни занаяти, народни веселби, нестинари, хоротеки.

       Специална изненада ще са многото забавления и етно атракциите за цялото семейство, които подготвят организаторите – открити уроци по гайда, кавал, народни танци от всички етнографски области на страната, хайдушки игри и тн.  

       За първи път музейните експозиции, посветени на овцевъдството, ще са интерактивни и в тях ще „оживее“ поминъка и бита на старите български пастири, Гергьовденските традиции и обичаи. Как е изглеждал селскостопанския двор у нас и къщните занаяти преди повече от 100 години ще може да се види във възстановката „Чифликът“.

       Почитателите на народната култура и творчество ще могат да се насладят на фолклор от цяла България по време на поредното издание на съпътстващият събора Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“.  За запалените по народните танци ще има голямо „Гергьоовско надиграване“, в което ще могат да се включат формации от страната, изучаващи български народни хора.

       Специално за най-малките посетители ще има детска творителница, различни арт работилници и пленер „Нарисувай ми овца“.

       Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и  горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

       В рамките на събитието за осми път ще се проведе и международна кръгла маса за обмяна на опит  с представители на браншови организации от Европа и Азия. Темата на форума ще е „Кооперативите като модели на устойчиво животновъдство“ и покана за участие в дискусията е отправена и към световната Организацията по  прехрана и земеделие /FAO/.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов