КЗП ще може да премахва незаконно онлайн съдържание

Животът

08-02-2020, 09:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това гласят промените в Закона за защита на потребителите

Комисията за защита на потребителите (КЗП) вече има правомощия да издава решения за премахване на съдържание или ограничаване на достъп до онлайн интерфейс на търговци, които нарушават законодателството, свързано със защитата на потребителите. Това гласят промените в Закона за защита на потребителите, които бяха приети днес на второ четене от парламента.

Целта на законопроекта е да се осигури прилагането на разпоредбите на Регламент (ЕС) 2017/2394 относно сътрудничеството между националните органи, отговорни за прилагането на законодателството за защита на потребителите и на Регламент (ЕС) 2017/1128 за трансграничната преносимост на услугите за онлайн съдържание в рамките на вътрешния пазар. 

Проектът има за цел още да гарантира, че потребителите имат право на достъп до онлайн съдържание, предоставяно на територията на България, дори да се намират временни на територията на друга държава член на ЕС.

В случай на неизпълнение на разпоредбите от страна на доставчиците, ще им се налага глоба в размер от 500 до 3000 лв., а на едноличните търговци и юридически лица - имуществената санкция и е в размер от 2000 до 10 000 лв. При повторно нарушение глобата скача от 1000 до 6000 лева, а имуществената санкция е в размер от 2000 до 10 000 лева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов