Започва изготвяне на ПУП за участъка Бяла - Велико Търново

Мисия

08-02-2020, 10:21

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Обявяват тръжна процедура за изпълнител на прединвестиционно проучване за ВиК Велико Търново

Обществени поръчки за около 165 млн. лв. за ВиК обекти вече са обявени по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ 12 дружества, които предоставят ВиК услуги в областите Враца, Русе, Перник, Видин, Силистра, Пловдив, Ямбол, Варна, Сливен, Стара Загора, Кърджали и Смолян, вече имат сключени договори с управляващия орган на програмата. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Предстои обявяването на тръжна процедура за избор на изпълнители за изготвянето на още 6 регионални прединвестиционни проучвания за новоконсолидирани ВиК оператори – Хасково, Търговище, Велико Търново, Габрово, Софийска област и Плевен. За инвестициите от готовите разработки ще може да се кандидатства за финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2021-2027 г.“, информира още тя.

Аврамова коментира още, че в следващите месеци предстои да бъде конституиран „Български ВиК холдинг“. С негово създаване се цели по-добра координация и контрол в сектора. Чрез холдинга ще се инвестира в нови довеждащи водопроводи, язовири и друга стратегическа инфраструктура за алтернативно водоснабдяване на част от населените места. Новата структура няма да дискриминира общинските дружества, защото чрез консолидация на доброволен принцип и сключване на договор с ВиК асоциация, те също могат да имат достъп до финансиране от компанията.

В рамките на холдинга планираме създаване на аналитично звено. Ще разчитаме на квалифицирани хидролози, ВиК инженери, хидрогеолози и др., каза министър Аврамова. И добави, че това звено ще съдейства за вземане на управленски решения за отрасъла.

 

Изготвени са и предстои да бъдат процедирани подробни устройствени планове за участъците Русе – Бяла и обхода на Бяла на АМ „Русе – Велико Търново“, съобщи председателят на АПИ Георги Терзийски. Готови са идейният проект и докладът по ОВОС за тях. Той обяви, че в зависимост от възможността за финансиране, агенцията е в готовност веднага да започне провеждането на процедури за избор на изпълнител на двата участъка. Предстои да започне изготвяне на ПУП и за третия участък – от Бяла и Велико Търново.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)