Близо 170 хил. младежи нито учат, нито работят, от социалното министерство готвят мерки - velikotarnovo.utre.bg

Близо 170 хил. младежи нито учат, нито работят, от социалното министерство готвят мерки

09 февруари 2020, 10:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    архив

Предстои установяване на точния им брой чрез засичане на данни от ГРАО, НАП, НОИ

Около 167 000 младежи нито учат, нито работят. Затова от социалното министерство готвят мерки, с които да ги реализират на пазара на труда. Също така част от евросредствата от следващата Оперативна програма „Човешки ресурси“ ще отидат в тази посока. Това стана ясно от отговорите на министър Сачева по време на блицконтрола в ресорната парламентарна комисия.

Очаква се до средата на тази година да бъде идентифициран по-конкретно броят на младите, които нито работят, нито учат, като ще се засекат данни от ГРАО, НАП, НОИ, Агенцията по заетостта и Гранична полиция, за да се направи по-точен анализ.

„Част от тях са или в чужбина, или са заети в черния сектор. Работят извън обхвата на държавата, не се осигуряват. Когато направим тази първоначална засечка и когато идентифицираме тези хора, ще предложим мерки през бюрата по труда. Също така паралелно започнахме система за валидиране на умения. Като намерим такъв човек, в рамките на 3 месеца трябва да му предложим той да получи необходимата квалификация и сертификат за умения за работа в България . Очаква се това да стартира от началото на следващата година“, обясни Деница Сачева.

Тя добави, че прогнозният бюджет на следващата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще е около 4,5 млрд.

„Приоритетите са заетост и развитие на уменията, равните възможности и социалното включване. Съществен приоритет ще са младите хора, които нито учат, нито работят, защото техният процент се увеличава. Поне 10% от евросредствата от европейския социален фонд трябва да бъдат насочени към такива политики. Предвижда се и реформа, свързана с професионалната квалификация и възможностите да се създаде система за валидиране на умения. Да направим така, че професионалната квалификация да се извършва малко по-професионално от по-малко агенции, които да предлагат такива услуги, защото трудно може да се проследи качеството. Да затворим изхода на производство на дипломи“, обобщи социалният министър.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета