Близо 170 хил. младежи нито учат, нито работят, от социалното министерство готвят мерки

Животът

09-02-2020, 10:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Предстои установяване на точния им брой чрез засичане на данни от ГРАО, НАП, НОИ

Около 167 000 младежи нито учат, нито работят. Затова от социалното министерство готвят мерки, с които да ги реализират на пазара на труда. Също така част от евросредствата от следващата Оперативна програма „Човешки ресурси“ ще отидат в тази посока. Това стана ясно от отговорите на министър Сачева по време на блицконтрола в ресорната парламентарна комисия.

Очаква се до средата на тази година да бъде идентифициран по-конкретно броят на младите, които нито работят, нито учат, като ще се засекат данни от ГРАО, НАП, НОИ, Агенцията по заетостта и Гранична полиция, за да се направи по-точен анализ.

„Част от тях са или в чужбина, или са заети в черния сектор. Работят извън обхвата на държавата, не се осигуряват. Когато направим тази първоначална засечка и когато идентифицираме тези хора, ще предложим мерки през бюрата по труда. Също така паралелно започнахме система за валидиране на умения. Като намерим такъв човек, в рамките на 3 месеца трябва да му предложим той да получи необходимата квалификация и сертификат за умения за работа в България . Очаква се това да стартира от началото на следващата година“, обясни Деница Сачева.

Тя добави, че прогнозният бюджет на следващата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще е около 4,5 млрд.

„Приоритетите са заетост и развитие на уменията, равните възможности и социалното включване. Съществен приоритет ще са младите хора, които нито учат, нито работят, защото техният процент се увеличава. Поне 10% от евросредствата от европейския социален фонд трябва да бъдат насочени към такива политики. Предвижда се и реформа, свързана с професионалната квалификация и възможностите да се създаде система за валидиране на умения. Да направим така, че професионалната квалификация да се извършва малко по-професионално от по-малко агенции, които да предлагат такива услуги, защото трудно може да се проследи качеството. Да затворим изхода на производство на дипломи“, обобщи социалният министър.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)