Февруари е месецът за житния режим на Петър Дънов

Животът

09-02-2020, 09:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той има за цел да ни детоксикира

От 12-ри февруари започва 10-дневният хранителен режим на учителя Петър Дънов. „Житното зърно е емблема на човешката душа. То представлява велика история в развитието на природата. Ако вие можехте да разгърнете листата на житното зърно, да проследите неговата история, щяхте да разберете напълно историята на човешката душа. Както житното зърно пада в земята и умира, както то пониква, израства и дава семе, същото става и с човешката душа.” – казва Петър Дънов.

Това е режим, който неправилно се смята за диета - той има за цел да ни детоксикира от всички насъбрани физически и емоционални лоши натрупвания. По принцип режимът се спазва 30 дни - 10 дни подготовка, 10 дни активен детокс и 10 дни захранване. Захранването е изключително важна част от процеса, тъй като подготвя тялото ни за нормална храна, без да го стресира.

Периодът в началото на февруари може да бъде неподходящ за спазване на диети, тъй като имунната защита на организма е отслабена, а по това време има завишена опасност от грипни заболявания. Затова преди да започнете режима, уверете се, че сте здрави и укрепнали. Ако имате съмнения, консултирайте се със специалист.
Пшеницата, която консумирате, може да бъде ГМО, затова използвайте само Био пшеница или сортове, които не са подлагани на генна модификация като спелта или лимец. 
Режимът не е подходящ за хора с непоносимост към глутен. 
Водата, която се използва за този режим, е от изключителна важност. Препоръчва се преварена вода и нека тя да бъде трапезна. Избягвайте да използвате вода от чешмата. 
При всички положения, консултирайте се със специалист, преди да започвате по-драстични хранителни режими. 

100 грама жито се измиват много добре от вечерта, слагат се в термос и се заливат с вряла вода, като на сутринта се изпива житената вода с добавен мед и лимон, половин-един час преди закуска. Водата не се пие, а се „дъвче”, защото това е много питателна течност. Говорим за житената вода, получена от грухано жито.

Тази вода може да се приема като лечебно средство за успокоение на нервната система, в рамките на 40 дни. Житото може и да е леко подварено за една минута. То трябва да е омекнало, дори леко разпукнато, но не преварено. Разделя се на три части, яде се бавно и се дъвче по 99 пъти.

На първия ден сутринта се казва един път: „Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за десет дни”. Допълнително може да се консумират до три ябълки (за сърцето), до 9 ореха (за мозъка) и по 3 лъжици мед (за кръвта). Желателно е преди ядене да се изпиват поне по две водни чаши преварена вода с мед и лимон (изключение прави сутрешната чаша от „житената вода”).

И така десет дни, като на десетия ден на обяд се прави „ангелска супа”, която се състои от литър и половина леко подсолена вода, 3 картофа, няколко стръка нарязан магданоз, може чер пипер, лук или праз. Това е храната за целия ден и евентуално и за следващия, след което следва захранване с плодове, прости растителни храни без подправки, хляб т.н.

Този житен пост се спазва само в случай, че човек е бодър и радостен, че се чувства добре и е готов за своето духовно и телесно пречистване. На втория или третия ден може да изживеете „лечебна криза”, свързана с чувство на глад, главоболие, които могат да бъдат превъзмогнати с консумацията на една-две чаши преварена вода, мед и орехи. Може да съкратите режима, ако не се чувствате добре, докато го спазвате. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов