Стопанска академия притежава екземпляр от първото издание на „Партитура на света”

Мисия

09-02-2020, 12:19

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Великотърновецът Димитър Върбанов представи изследването на дядо си във вуза

Академична библиотека „Акад. Н. Михов” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” обогати фонда си с екземпляр от първото издание на „Партитура на света”, отпечатано в бутиков тираж от 100 броя. Енциклопедичният труд на покойния арх. Димитър Върбанов (дългогодишен главен архитект на Велико Търново) представя, под формата на графична хронология, историческото и културното развитие на света. Изследването, направено от арх. Върбанов в периода  от 1974 до 1982 година, обхваща информация, датираща от Големия взрив и геоложките ери до началото на XX век.

След закупуване на излязлата от печат през м. декември 2019 г. книга Академичната библиотека организира и нейното представяне пред преподаватели, служители и студенти, като покани внука на автора – Димитър Върбанов. В приветствие към гостите директорът на библиотеката – Анка Танева подчерта, че книгата е уникална карта на световното развитие, която няма аналог в световната литература, история и културология не само като съдържание, но и като форма и структура. 
Димитър Върбанов разказа, че енциклопедичният труд на дядо му в оригинал е 12-метрова карта, направена на милиметрова хартия, на която графично в линейно измерение е представена историята на света. Картата е едновременно разработена в политически, културен и археологически аспект, като всеки милиметър отговаря на една година от развитието на света. В хоризонтални ивици върху лентата е разпределено място за разделите: геология; обща история; българска история; архитектура; музика; изобразителни изкуства; литература. Във вертикално отношение с по-плътни линии са показани столетията, вписани цифрово в горния край на листа. С по-дребен шрифт се маркират десетилетията на всеки век. 

По време на презентацията бе излъчена част от документален филм с арх. Върбанов, заснет от екип на БНТ през 1983 г. Във филма авторът на „Партитура на света” споделя, че се е ръководил от две основни начала – на архитектурата и на музиката (самият той е бил цигулар и дълги години работи като заместващ цигулар във Великотърновския театър). Нагледно арх. Върбанов показва как, чрез създадената от него карта, може да се проследи, че в годината (1762 г.), когато Паисий пише „История славянобългарска”, в Русия започва царуването на Екатерина Втора, в Рим са завършени Палацо Поли и фонтанът „Треви”, Гьоте е на 13 години, а Моцарт е на 6 г. „Не са ли народите един огромен оркестър, който изпълнява грандиозната симфония на човешкото развитие” – казва авторът на „Партитура на света”.
Димитър Върбанов сподели, че „Партитура на света” ще продължи да се развива от наследниците на арх. Върбанов и сформирания инициативен комитет. В момента книгата се превежда на английски език, има идея, изследването да се допълни (в същия вид) и за периода след 1982 г. Обмисля се подготовката на електронна платформа, която да е достъпна на няколко езика и всяка точка да води до повече информация, като вариантът на български език да бъде завинаги безплатен за ползване. 

Димитър Върбанов благодари на ръководството на Стопанската академия и на Академичната библиотека за поканата, за проявения интерес и за закупения екземпляр от дългата 5 метра книга. Той сподели, че със средствата от продажбите ще бъде издаден следващ тираж и част от книгите отново ще бъдат дарявани на библиотеки, читалища, образователни и културни институции, каквато е била и мечтата на арх. Димитър Върбанов. Наличният екземпляр в Академичната библиотека предизвика възхищение и множество въпроси сред присъстващите на представянето, които се възползваха от възможността, на място да разгледат уникалния енциклопедичен труд. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов