Търновски ученици участваха в майсторски класове на световни и български шеф-готвачи

Животът

10-02-2020, 10:16

Снимка:

ПГТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Възпитаниците на ПГ по туризъм бяха развълнувани от срещата си в Емил Минев

 

Ученици от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон” имаха невероятната възможност да участват в майсторските класове и да почерпят опит от най-добрите в бранша. Особено интересна и вълнуваща беше срещата с шеф-готвач Емил Минев – българинът,  управлявал престижни ресторанти в Англия, Дубай, Япония и Малдивите. Днес той е директор на кулинарната академия Le Cordon Bleu в Англия и отговаря за подбора на преподавателите в академията.

Полезни бяха  срещите със световно известните  гости  на форума -Паоло Касагранде шеф-готвач на ресторант Lasarte в Барселона с три звезди Michelin,  с представителите на балканската кухня от Босна и Херцеговина, Албания и Турция. 

Учениците научиха  как традиционните  продукти за един селски район на Албания - фермерски и диво растящи, могат да се превърнат във вкусни и модерни ястия.  Станаха съпричастни с философията на еко-гастрономическото движение Slow Food. Не само като възможност за развитие на малките производства в страната, но и като култура на  отговорно поведение в кулинарията към земята и околното среда.

GastronomiX  2020 e единствения по рода си у нас кулинарен форум за професионалисти. За поредна година форумът се провежда в рамките на изложението за хотелско и ресторантьорско оборудване – СИХРЕ. Форумът се състои от майсторски класове на световни и български шеф-готвачи и експерти, както и презентации с демонстрационно готвене на различни актуални теми.

С особен интерес учениците проследиха и националната квалификация за най-престижното професионално кулинарно състезание за млади готвачи в света Bocuse d’Or България, на което участваха и бивши ученици от гимназията.

В семинара "Разговори с хотелиери: Как да създадем успешен хотел?" бяха обхванати темите за  доброто функциониране на хотела, инвестициите, модерните технологии и практиките за успешен бизнес.

Индексът на  дигиталната икономика и общество  от доклад за България 2019 показва, че в сферата на туризма и професионалния кетъринг вече се изгражда нов бизнес модел. Той е свързан с дигиталното  управление, както на вътрешните процеси, така на взаимоотношенията с клиенти, разработване на дигитален  маркетинг и реклама. Не случайно гимназията по туризъм обявява обучение  по нова специалност, насочена към усвояване на тези умения, а именно Рекламна графика.

Съвети за успеше бизнес  и дигиталната среда, най-често срещаните SEO грешки в сайтове на хотели и ресторанти и правилната онлайн комуникация с клиентите и Facebook чатботовете, получиха и нашите ученици за своята бъдеща работа.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов