Избрани Новини
Търновски ученици участваха в майсторски класове на световни и български шеф-готвачи
Възпитаниците на ПГ по туризъм бяха развълнувани от срещата си в Емил Минев
Ученици от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон” имаха невероятната възможност да участват в майсторските класове и да почерпят опит от най-добрите в бранша. Особено интересна и вълнуваща беше срещата с шеф-готвач Емил Минев – българинът, управлявал престижни ресторанти в Англия, Дубай, Япония и Малдивите. Днес той е директор на кулинарната академия Le Cordon Bleu в Англия и отговаря за подбора на преподавателите в академията.
Полезни бяха срещите със световно известните гости на форума -Паоло Касагранде шеф-готвач на ресторант Lasarte в Барселона с три звезди Michelin, с представителите на балканската кухня от Босна и Херцеговина, Албания и Турция.
Учениците научиха как традиционните продукти за един селски район на Албания - фермерски и диво растящи, могат да се превърнат във вкусни и модерни ястия. Станаха съпричастни с философията на еко-гастрономическото движение Slow Food. Не само като възможност за развитие на малките производства в страната, но и като култура на отговорно поведение в кулинарията към земята и околното среда.
GastronomiX 2020 e единствения по рода си у нас кулинарен форум за професионалисти. За поредна година форумът се провежда в рамките на изложението за хотелско и ресторантьорско оборудване – СИХРЕ. Форумът се състои от майсторски класове на световни и български шеф-готвачи и експерти, както и презентации с демонстрационно готвене на различни актуални теми.
С особен интерес учениците проследиха и националната квалификация за най-престижното професионално кулинарно състезание за млади готвачи в света Bocuse d’Or България, на което участваха и бивши ученици от гимназията.
В семинара "Разговори с хотелиери: Как да създадем успешен хотел?" бяха обхванати темите за доброто функциониране на хотела, инвестициите, модерните технологии и практиките за успешен бизнес.
Индексът на дигиталната икономика и общество от доклад за България 2019 показва, че в сферата на туризма и професионалния кетъринг вече се изгражда нов бизнес модел. Той е свързан с дигиталното управление, както на вътрешните процеси, така на взаимоотношенията с клиенти, разработване на дигитален маркетинг и реклама. Не случайно гимназията по туризъм обявява обучение по нова специалност, насочена към усвояване на тези умения, а именно Рекламна графика.
Съвети за успеше бизнес и дигиталната среда, най-често срещаните SEO грешки в сайтове на хотели и ресторанти и правилната онлайн комуникация с клиентите и Facebook чатботовете, получиха и нашите ученици за своята бъдеща работа.