Работодателите у нас искат повече информация за ефектите от влизането ни в еврозоната

Животът

11-02-2020, 14:07

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Организациите настояват да спрат спекулациите и насаждането на апокалиптични очаквания

Четирите работодателски организации подчертават необходимостта от своевременно и достоверно информиране на обществеността относно очакваните ефекти и резултатите от преговорния процес по присъединяването на страната ни към в ERM-2 и еврозоната. По този начин ще бъде подобрена общата информираност и подкрепа на цялото общество за тази стратегическа национална цел, се казва в позицията на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

Настояваме за преустановяване на спекулациите и насаждането на негативизъм и апокалиптични очаквания сред нашите съграждани, на които е необходимо да бъде предоставяна своевременно достъпна и компетентна информация за следващите стъпки при изпълнение на плана за присъединяване към еврозоната, пише още в позицията на КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП.

Те се противопоставят на идеите да бъде проведен референдум за присъединяването на страната към валутния съюз, като определят тази инициатива на някои организации като „манипулиране на общественото мнение“. Подобен референдум, според тях, би бил несъобразен с Договора за присъединяване към ЕС, който дава съответни права, но и задължава категорично България да възприеме еврото и се присъдени към паричния съюз в съответствие с постигнатата договореност.

Работодателите изразяват готовност да бъдат включени в преговорния процес по присъединяването на страната ни към в ERM II и еврозоната, за да може бързо и достоверно да достига информацията до всички граждани, които представляват. По този начин е възможно заедно да подобрим информационната среда и експертизата, до която има достъп цялото общество по темата, пише в позицията.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов