КНСБ: 2517 лева месечно са нужни на четиричленно семейство за нормален живот

Животът

12-02-2020, 12:49

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Данните са от изследване за последното тримесечие на 2019 г.

За нормален живот на четиричленно домакинство (2 възрастни и 2 деца) са необходими 2517 лв. месечно, сочат данните за последното тримесечие на 2019 г. на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.
Това са парите, нужни за покриване на разходи за храна, поддържане на жилището, за здравеопазване, образование, транспорт, облекло и почивка.


Издръжката на човек от 4-членно домакинство е 629,33 лева. За осигуряване на средствата, необходими за издръжка, нетният размер на работната заплата трябва да бъде не по-нисък от 1259 лева за всеки от двамата възрастни, а данните за третото тримесечие на 2019 г. на НСИ сочат, че нетният размер на средната работна заплата от 969 лв. е по-нисък с 23 процента от необходимата заплата за издръжка.

68 процента от домакинствата в България живеят с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка, сочат данните на КНСБ. Тенденцията е към намаление, но все още всяко седмо домакинство от десет живее с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живота. Според синдикалистите има нарастване на групата на бедните, като близо 25 процента са под прага на бедност. За миналата година 1,8 млн. българи са получавали на човек от домакинството под прага на бедността. От тях голяма част са пенсионери - близо 1,3 млн. души.

Продължава да има и сериозни подоходни неравенства в регионален план. Най-високи са възнагражденията в пет области в страната - София, Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив. Тези области формират и около 2/3 от брутния вътрешен продукт на България.
Най-силно е изоставането на средната работна заплата в област Видин, с повече от 35 на сто за средната за страната.

Причините за нарастването на издръжката на живота за една година с 4,4 процента е най-вече в нарастването на цените на хранителните стоки и предимно месото, заради африканската чума по свинете. Цената на месото и месните продукти се е увеличила с 15,6 на сто.

Нарастват и цените в заведенията за обществено хранене, които достигат годишен ръст до 7,1 процента, след като за същия период на миналата година е отчетен ръст от 4,8 на сто.
С просрочени задължения за сметки за комунални услуги са около 30 процента от домакинствата. В годините този процент стои един и същ.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)