Почитаме паметта на Свети Евлогий - velikotarnovo.utre.bg

Почитаме паметта на Свети Евлогий

13 февруари 2020, 07:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    velikotarnovo.utre

Днес е Световният ден на радиото

На 13 февруари отбелязваме Световния ден на радиото. То е най-широко достъпната масова медия, достигаща до най-много хора по цял свят, независимо от образователната им степен, социално-икономически статус, пол и възраст.

 Световният ден на радио за първи път е честван през 2012 г., след декларация на Генералната конференция на ЮНЕСКО. Впоследствие е обявен като Международен ден от Общото събрание на Организацията на обединените нации..

На 13 февруари почитаме и паметта на  Свети Евлогий, архиепископ на Александрия. Свети Евлогий бил  благочестив, изключително предан на вярата в Христа. Живял по времето на  император Ираклий през VII век.

Църквата отдава почит към живота на Свети Евлогий, заради неговата безкрайна вяра.

Вторият светец, когото почитаме е преподобният Мартиниан, който е роден в  Кесария, Палестина.Когато навършил  18 години, младият Мартиниан  се оттеглил в  планината в Кападокия,  където  прекарал цели 25 години в пост, в бдение, в съзерцание и молитва, в борба с безброй изкушения.

Млада жена пристигнала, за  да изкушава праведния Мартиниан.

Осъзнавайки, че може да се поддаде на плътта и да съгреши с жената, аскетът скочил  в огъня бос и там стоял,   докато болката  убила  всяка похот.

След време Сатаната му изпратил  други изкушения, а праведният Мартиниан скочил в морето и доплувал до една скала, за да се избави от съблазните.

Имен ден днес празнуват Евлоги, Евлогий, Живка, Зоя, Светлана, Фотина, Мартин.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета