Мирела Ябанджиева е новото попълнение сред солистите в МДТ

Велико Търново Лайф

13-02-2020, 10:40

Снимка:

МДТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ще я видим в ролята на Розалинда в оперетата „Прилепът”

Младата певица Мирела Ябанджиева e новото попълнение в творческия състав на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Тя е щатен солист в музикалния отдел на театъра и вече усилено репетира ролята на Розалинда в оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус.

Мирела е от Велико Търново и е възпитаник на музикалната паралелка при СУ „Емилиян Станев”. Нейния музикален талант в родния град развива вокалният педагог Мария Касабова. След това е завършила магистърска степен по класическо пеене в класа на доц. Иванка Нинова във Вокалния факултет на Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в София. След спечелен конкурс е била на едногодишна специализация по оперно пеене в къщата „Борис Христов” в италианската столица Рим. Освен това е завършила е майсторски класове при световните оперни прими Анна Томова-Синтова, Елена Филипова, Анна Ванди и Валентина Марафа. Участвала е постановки на Софийска опера и балет – „Парсифал” на Рихард Вагнер и „Янините девет братя” на Любомир Пипков.

Мирела признава, че за нея е огромно предизвикателство и отговорност да бъде част от състава на великотърновския театър, защото на тази сцена е започнал нейният творчески път. През 2016 г. тя заедно с още двама свои колеги от Националната музикална академия избраха да подготвят своя дипломен спектакъл в МДТ „Константин Кисимов”. На тях бяха поверени централните партии в оперетата „Царицата на чардаша” на Имре Калман, а Мирела успешно се превъплъти в ролята на Силва Вареску. Тримата абсолвенти заедно със солистите, хора, оркестъра и балета на театъра още тогава успяха да спечелят симпатиите на публиката в старата столица. Няколко месеца по-късно великотърновката дебютира на сцената на МДТ в оперетата „Цигански барон” на Йохан Щраус, в която изпълняваше партиите на Арсена.

Откакто е щатен солист на храма на Мелпомена във Велико Търново Мирела Ябанджиева е участвала в мюзикъла „Българи от старо време” и в Коледния концерт. Съвсем скоро ще я видим и в ролята на Розалинда в оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус. 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов