Лозари и винари честват за 155-ти път Трифон Зарезан в Сухиндол - velikotarnovo.utre.bg

Лозари и винари честват за 155-ти път Трифон Зарезан в Сухиндол

13 февруари 2020, 11:34 | Мария Христова
  • Снимка:
    velikotarnovo.utre

Прочутото местно вино се изнася в 13 държави от 3 континента

Прочутото вино на производителите от Сухиндол се изнася в 13 държави от 3 континента. От гроздовия елексир пият в цяла Европа, САЩ, Канада, Русия, Китай. Това обяви в сряда кметът на Сухиндол инж.Пламен Чернев. Градоначалникът поясни, че производството на вино и на грозде в региона датира от времето на траките. В миналото в района са се отглеждали над 13 000 декара лозя, а в момента са над 3000 декара. Засяти са 750 декара нови лозови масиви. За 155-ти път жителите на Сухиндол ще честват традиционния празник Трифон Зарезан. В четвъртък предстоят две от знаковите събития по време на тържестват. Това са търкалянето на бурета и традиционната Зарезанска вечеринка. На сцената в читалището ще излязат местни състави, като гост изпълнители ще бъдат талантите от дует „Аморе“. Водещ на веселието ще е Ники Априлов. В самия празничен ден църковната служба ще започне още в 9 часа в църквата „Св.Св.Петър и Павел”. По традиция ще бъде зарязана църковната асма. В 11 часа духовата музика ще поведе шествието към местността Димчански завои, където ще бъдат зарязани лозите. „След това ще се съберем в местността Върбака, където още преди 150 години са се стичали сухиндолци. Това е районът край река Росица, където е най-плодородното място в нашата община и там са били зеленчукови и овощни градини. Днес има лозя, които се обработват. Много собственици си възстановяват наследствените масиви“, сподели инж. Пламен Чернев. Градоначалникът добави, че там се провежда и традиционното мъжко хоро. Танцът е уникален и носи името „Как се чука чер пипер“. Следва традиционното шествие, където всяка група представя своя програма и скеч. „За първи път тази година уникалното сухиндолско вино и вкусния еленски бут ще се срещнат на пищния празник. Шатра за 250 души ще даде възможност на жителите и гостите на града да се докоснат до невероятните вкусове. Колегите от Елена приеха тази покана. Техни производители ще представят свои деликатеси, а нашите винари ще изнесат гроздови елексири.Местните жители и гостите на града ще имат възможност да опитат и от виното, и от бута. Възнамеряваме да превърнем празника и в туристически продукт“, изтъкна инж. Пламен Чернев.



Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета