135 години от създаването си отбеляза Търновската гимназия в Свищов

Мисия

14-02-2020, 14:41

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С плакети бяха отличени 13 фирми, които са работодатели на училището

С творчески мероприятия и тържествен концерт първото държавно търговско училище „Димитър Хадживасилев“ в град Свищов отбеляза своя празник. В трите дни, изпълнени с разнообразни изяви, учители, ученици и гости усетиха духа на Дарителя, направиха равносметка за постигнатото през 135-те години от създаването на училището и си пожелаха още много успехи, които да славят името на бележития Димитър Хадживасилев.

В последния ден на честванията беше организирано тържествено поднасяне на цветя, в знак на признателност към патрона на училището. Празникът завърши с празничен водосвет, след което  в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ се проведе тържествен концерт, на който бяха наградени всички изявени ученици и учители, достойно представили училището си в различни състезания и конкурси, и отличени от Регионално управление на образованието – Велико Търново. Като израз на благодарност, с плакети бяха отличени и представителите на 13 фирми, които са работодатели на училището.

Директорът на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ Румяна Иванова приветства учителския състав, учениците, родителите и всички партньори, като им благодари за подкрепата и съпричастността в развитието на гимназията. Тя подчерта важността на възрожденските ценности и съхраняването на българската идентичност.

На събитието, като представители на община Свищов присъстваха: зам.-кметът Илиян Венков, председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов и главен експерт „Култура“ към Общината Таня Ликова.

Заместник-кметът Илиян Венков поднесе поздравителен адрес от името на кмета на Свищов Генчо Генчев и приветства учениците и учителите. Той благодари  на всички за усилията и търпението, които полагат ежедневно и пожела на гимназията да продължи да бъде гордост за град Свищов, и пример за добро образование, и професионална подготовка. Поздрав поднесе и председателя на Общински съвет д-р Кирилов, който пожела на следовниците на Дарителя да продължат неговия завет и да поддържат славата на училището, отговаряйки адекватно на предизвикателствата на времето.

Поздравителни адреси бяха получени от президента на Република България Румен Радев, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, министъра на туризма  Николина Ангелкова, председателя на комисията по образование и наука в 44-то НС Милена Дамянова, началника на РУО – Велико Търново инж. Розалия Личева, както и от представители на бизнеса, културни, образователни институции, общественици и възпитаници.

Специални гости на тържеството бяха Райна Пенева, бивш директор на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ в годините от 1991-1998 и авторът на химна на гимназията доц. Иван Тодоров, които с делата си са оставили трайна следа в историята на училището.

Празникът завърши с ретроспекция за развитието на училището през последните 5 години, музикална програма и весело настроение.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)