Нов случай на морбили регистрираха в Горнооряховско

Животът

18-02-2020, 10:38

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Само преди броени дни медиците спасиха болно и неваксинирано дете на 1,8 г.

Нов случай на болен от морбили са регистрирали специалистите от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново за периода 10-16 февруари. Болният е от община Горна Оряховица. Новината идва броени дни, след като горнооряховски лекари спасиха дете, заболяло от морбили, което не е било ваксинирано и което постъпило в МБАЛ"Свети Иван Рилски" с усложнения и много тежко състояние.

Детето на 1,8 г. живее в Горна Оряховица, но пристига от друг регион, където е имало контакти с болни възрастни от това заболяване. То  постъпва в болницата с морбили, усложнена с пневмония в много тежко състояние - с висока температура, кашлица, с катарални промени в устната лигавица, обрив, конюктивит и оток на клепачите, отпаднало и интоксикирано. Веднага е изолирано в Инфекционно отделение като с навременната диагноза и адекватно лечение, продължило седем дни, преди ден е изписано от болницата напълно здраво.

Лекарите коментираха тогава, че в региона няма случаи на морбили от 13 години. Сега обаче вече е регистриран втори случай на заболял.

През отчетния период от 10-ти до 16-ти февруари в област Велико Търново са регистрирани 24 пациенти с варицела, един болен от туберкулоза и един – от скарлатина.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов