Близо 10 души от областта месечно се подлагат на безкръвно оперативно лечение

Животът

18-02-2020, 12:53

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Те се доверяват на уролога д-р Ненчо Кондов

Ежемесечно между 8 и 10 жители от областта ни избират да се подложат на безкръвно оперативно лечение в областта на отделителната и половата система при два вида заболявания – доброкачествени и злокачествени, като се доверят на великотърновеца д-р Ненчо Кондов. Урологът е част от екипа на проф. д-р Красимир Нейков, началник на Клиниката по урология в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) в София.

Университетската болница разполага с ново поколение лазер (МЕГА ПУЛС 70+,), т.нар. зелен лазер, за лечение на заболявания на простатата и пикочната система и е първият от толкова висок клас в Източна Европа.

Чрез зеления лазер специалистите отстранява увеличената простатна тъкан, която пречи на уринирането, без да я изпаряват. Това е едно от най-големите предимства на техниката, защото по този начин тъканта може да се даде за хистологично изследване. Другото основно предимство на зеления лазер пред останалите е възможността за пълно отстраняване на разрастнатата тъкан и цялата простата. Оперативното време е в границите на 90-120 минути при обем на жлезата до 100 и над 100 кубични сантиметра. Лазерът позволява и отстраняването на големи туморни формации на пикочния мехур, които са на краче, както и разбиване на камъни в пикочните пътища. При малки тумори на легенчето и уретера има възможност за радикалното им отстраняване с използване на специална апаратура – уретерореноскоп, обяснява д-р Кондов.

Апаратът е много подходящ за лечението на пациенти с аденом на простата
и камъни в пикочните пътища, които имат множество придружаващи
заболявания - сърдечносъдови, на белите дробове, както и при трудно
подвижни болни или с протовопоказания за отворени операции. Лазерът се прилага успешно и при хора, които вземат лекарства за разреждане на кръвта, спестява време и усилия, както и финансови средства, защото позволява на пациентите да се върнат
бързо към ежедневните си задължения, категоричен е урологът.

Туморите на урологичната система са сред най-честите, а средно 40 % от пациентите му са с аденом на простата (доброкачествената простатна хиперплазия). Опитът му обаче показва, че всяка година се откриват все повече нови случаи на карциином на пикочния мехур, на простата, на уретера и бъбречното легенче и пр. Основните рискови фактори за тези диагнози са тютюнопушенето, неправилното хранене с прекомерна употреба на животински мазнини, на продукти с канцерогенни вещества, като аспартан, оцветители, анилин, наситени мастни киселини. Доказан рисков фактор е и липсата на физическа активност, приемът на малкото течности – под 1 литър на ден, наднорменото тегло и напредването на възрастта (най-отчетливо при хора над 60-годишна възраст). Затова специалистът с търновски корен препоръчва на пациентите си да водят здравословен начин на живот и да не пропускат ежегодните си профилактични прегледи при специалист уролог.

Честите специализации в чужбина, постоянните пътувания между София и старопрестолния град превръщат медика в „номад”. Колкото и да странства по света обаче, той винаги се връщам в Търново, защото обича урологията и нейните терапевтични възможности, които се усъвършенстват и развиват учудващо бързо, като позволяват да лекува и доскоро нелечими случаи.

Ежемесечно, доколкото му позволява графикът, той поне веднъж или два пъти консултира, диагностицира и лекува великотърновци в „ДКЦ – 1 Велико Търново”. В такива дни средно между 45 и 60 пациента застават очи в очи с д-р Кондов.

Доверието към медика е непълно оправдано, защото ежегодно той сам инвестира в своята професионална квалификация. През 2017 г. д-р Кондов бе на специализация в Барселона за приложението на лазерите в урологията. Международният форум за лапароскопска и роботизирана хирургия събра уролози от 40 държави. През 2019 г. лекарят бе на поредна 3-месечна специализация в немската Клиниката по урология и детска урология в болница SLK - Gesundbrunnen в Хайлброн, където усъвършенства умения в областта на роботизираната хирургия. Именно тя е страстта на медика, защото по думите му, разширената роботика и ендоскопската хирургия са бъдещето на медицината и отварят врати за операции и лечения, които преди са били много по-опасни, инвазивни, дори немислими.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов