Красимир Каракачанов: Има разделение на властите, всеки да си върши работата според правомощията

Мисия

18-02-2020, 14:45

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министърът на отбраната се преклони пред подвига на Левски

„От нашите задружни сили зависи дали България ще бъде равна на другите европейски народи. Няма момент в историята на България, когато нацията да е била разделена и да е печелила. Изводът е ясен. Има разделение на властите и тогава всеки, според правомощията, които са му дадени, да си гледа работата и да си я върши.” - така коментира днес във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов отношенията между тримата големи в държавата-президент, премиер и главен прокурор. "Всичко, което се случва и се казва, е много емоция, но е лош знак.Аз самият акъл не давам. Издавам заповеди само в Министерството на отбраната на моите подчинени. Акъл и съвети мога да дам на дъщеря ми, ако ми ги поиска. Не използвам армията за политика и докато съм министър, няма да позволя да използват армията за политика", категоричен бе министър Каракачанов.

Той подчерта, че напрежението в обществото е от 30 г. "Наблюдаваме това разделение и противопоставяне и всеки дърпа електората. Делихме се на червени и сини, на комунисти антикомунисти, на „Левски” и ЦСКА, монархисти и републиканци, русофили и русофоби, американофили и американофоби", добави Каракачанов.

Министърът на отбраната коментира и донаборната служба като каза, че въвеждането и не върви. "Няма политическа воля. Ще чакаме пак Франция,  Германия или някой друг в Европа да го направи преди нас. Защо Левски не чакаше да дойдат руснаци, сърби или някой друг да ни освобождава, а казваше: "Който ни освободи, той ще ни пороби". Ние сега пак чакаме чуждия пример. Не е ли ясно, че неокомплектоването на армията е проблем. И той не може да бъде решен само с пари. Подобни проблеми с недокомплект имат всички армии, използващи професионалния принцип. Трябва ли да чакаме пак целия ЕС да се върне към наборната армия? В Австрия има 9-месечна служба, в Дания – наборна военна служба. В германския парламент има дебат за връщане на наборната военната служба. Във френския парламент също. Какво чакаме? Младите хора трябва да получат военна подготовка. Поколението, което е излязло от казармите през 2008 г., когато беше прекратена наборната военна служба, само след някоя и друга годинка вече няма да може да изпълнява задълженията си, ако се наложи да защитава страната. Нямаме подготвен резерв. Как ще ги обучим тези хора?", коментира Каракачанов. Той допълни, че заради това предлага един мек вариант като начало – доброволна военна служба като преход и то в рамките на следващите две до три години връщане на наборната военна служба. "И не го казвам само като министър на отбраната, който се притеснява от недокомплекта. Армията е възпитателна институция. В армията младите хора научават понятия като ред, дисциплина, уважение към висшестоящия, към закона, към устава. А сега ние ги оставяме на улицата под влиянието на търговците на наркотици,пропагандата на всякакви разложителни теории и после искаме тези хора да бъдат съвестни граждани. И питаме защо част от населението, което няма образование, няма и трудови навици? Еми, няма да има!", заяви в заключение Красимир Каракачанов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов