Проф. Пламен Павлов: Колкото ние се отдалечаваме от Левски, толкова той е по-близо до нас

Мисия

18-02-2020, 18:38

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Велико Търново се поклони пред подвига на Апостола

„Аз няма да бъда тържествен в словото си и ще се опитам да разкажа кой е Васил Левски. Изминали се 147 години от гибелта му, но колкото ние се отдалечаваме от Апостола, толкова той е по-близо до нас и до нашето съвремие. На първо място не бива да забравяме, че Васил Иванов Кунчев е преди всичко монах. Той никога не сваля расото и винаги се води от Божиите закони и принципи.“ – това каза в словото си тази вечер проф. Пламен Павлов пред събралото се множество край паметника на Апостола на свободата в областния град. Почетният гражданин на Велико Търново очерта и мястото на старопрестолнината в сърцето и в дейността на Левски.

Общоградското поклонение започна с Павел Люцканов, член на клуб „Млади възрожденци“. Павел изпълни последното стихотворение на Христо Ботев - „Обесването на Васил Левски“.

През паметника на героя, обесен преди 147 години, с цветя в знак на признателност застанаха заместник-областният управител Ивета Кабакчиева, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, общински съветници, заместник-кметовете Снежана Данева – Иванова и проф. Георги Камарашев, десетки граждани с децата си, ученици. Заупокойна молитва бе отслужена от Негово Високоблагоговейнство Свещеноиконом Славчо Иванов, а представителна рота от НВУ положи с военен ритуал венци и цветя на паметника на Левски.

Организатори на традиционното общоградско поклонение бяха Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Общински комитет „Васил Левски” и Великотърновска Света митрополия.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)