Зам.-министър Маринов: 25% от заетите в област Велико Търново работят в сферата на земеделието

Животът

19-02-2020, 15:15

Снимка:

Министерство на земеделието

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Пред над 200 стопани от региона експерти разясниха бъдещето на Общата селскостопанска политика

25% от заетите в икономиката в област Велико Търново работят в сферата на земеделието. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов на среща със земеделски производители във Велико Търново, част от информационната  кампания по Директни плащания 2020 г. Той уточни, че за периода 2014-2019 г. земеделските производители в областта са получили финансова подкрепа с европейски и национални средства в размер на 658,2 млн. лв., което представлява над 4,3% от общо предоставения в земеделието публичен ресурс за същия период.

„Зърнените и маслодайните култури са основни за областта, като заетите с тях площи представляват общо 91% от обработваемата земя. Отглеждат се главно пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. През 2019 г. площите, заети с трайни насаждения (вкл. лозя), са с 51% повече спрямо 2014 г.“, обясни още зам.-министър Маринов. Той съобщи още, че ежегодно нараства директната подкрепа в растениевъдния сектор в областта. За периода 2014 - 2018 г. заявените площи с царевица за зърно се увеличават с 26%, а тези с орехи и лешници – съответно с около 90% и 64%. През последните няколко години се засилва и интересът към производството на грах за зърно.

В животновъдството също се наблюдават позитивни тенденции, заяви Чавдар Маринов. По думите му най-значимо в национален мащаб е птицевъдството – близо 12% от всички птици в страната се отглеждат в област Велико Търново. „В рамките на периода 2014 – 2018 г. броят на биволите се увеличава над два пъти, на пчелните семейства – с 63%, на птиците – с 26%, на козите – с 18%, а на свинете – с 11%“, обясни още той. „Положителната посока на развитие на животновъдния сектор в областта се потвърждава и от нарастващата директна подкрепа при всички категории животни“, заяви Чавдар Маринов. През 2018 г. заявеният брой биволи за директно подпомагане бележи ръст от над четири пъти спрямо 2014 г. По схемите за кози и овце увеличението е с близо 38%, а при тези за говеда – с 21%, каза той. „През 2018 г. в областта е добито над два пъти повече биволско и козе мляко в сравнение с 2014 г. Чувствително е нараснало и производството на овче мляко – с 13% и пчелен мед – с близо 29%“, съобщи зам.-министърът на земеделието.

Чавдар Маринов акцентира върху стратегическото значение на 2020 г., в която земеделската общност в България трябва да изготви общия план за развитието на сектора. Той съобщи, че желанието на страната ни е да запази и дори да увеличи обвързаното подпомагане през следващия програмен период.

Пред над 200 стопани от областта, експерти на Министерството разясниха бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП), финансовата подкрепа за фермерите и започналите вече преговори. Една от основните цели на ОСП 2021-2027 г. е грижата за околната среда и климата.

Експертите на МЗХГ запознаха стопаните още с предстоящите приеми на заявления по Директните плащания, както и с новостите в сектор "Животновъдство“. Бяха разяснени и новите моменти в приемите през 2020 г. по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014- 2020). Акцент бе поставен на мярка 5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“, която ще бъде отворена за първи път. Беше представена и друга нова подмярка 5.2 „Инвестиции за възстановяване на потенциала на земеделските земи и на селскостопанския производствен потенциал, нарушени от природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“. Приемът по нея ще бъде отворен през май 2020 г.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)