Подкрепете дъба от Ново село в конкурса „Европейско дърво на годината 2020”

Мисия

22-02-2020, 12:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

29 февруари е крайният срок за гласуване

29 февруари е крайният срок за гласуване за конкурса „Европейско дърво на годината 2020”. Българският представител е 5-вековният дъб във великотърновското Ново село. Кметството, съмишленици и приятели трескаво работят то да спечели. Изпратени са писма до Министерството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите за институционална подкрепа. Наблюденията за другите страни участнички е именно и в това популяризиране на конкурса, в който се включват и посолствата им. Великотърновският дъб към този момент е на една от последните позиции, наред със страна като Унгария, която досега от съществуването на конкурса е печелила на 50%.

„Надявам се български дух да се пробуди в последния седмица, която ще е решаваща, макар че ще са скрити резултатите тогава.  Защото това не е дървото на селото, а дървото на цяла България. Eдин човек може да гласува само веднъж с адреса на личната си електронна поща. Гласуващият следва да избере 2 от кандидатите за Европейско дърво на годината и да потвърди гласа си”, обясни за Общинското радио Христо Христов, кмет на с. Ново село.

Адресът на който може да се гласува за българското дърво е   https://www.treeoftheyear.org/vote

В подкрепа на 5-вековния дъб от кметството обявиха и конкурс за детска рисунка „Любими вековни дървета“. В него могат да се включат всички деца и младежи до 18 години разделени в три възрастови групи –  от 2 до 7 години, от 8 до 12 години и от 13 до 18 год. Рисунките могат да се изпращат до 1 март на адрес Център за работа с деца и младежи в с. Ново село или на имейл – zaedno_ns@abv.bg.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов