Операта „Цар Калоян“ завладява Царевец през юли

Мисия

22-02-2020, 13:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Спектакълът е част от фестивала Сцена на вековете

В две последователни вечери на 10-ти 11-ти юли 2020 г. от 21:00 ч. на крепостта Царевец жители и гости на града ще видят операта „Цар Калоян“ от Панчо Владигеров. Либретото е на Фани Попова-Мутафова и Николай Лилиев, по романа на Фани Попова-Мутафова „Солунският чудотворец“.

Грандиозният спектакъл е на Държавна опера Стара Загора, с участието на МДТ „Константин Кисимов“, Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“ и СНЦ „Търновци“. Диригент е Владимир Бошнаков, режисьор - Огнян Драганов. Солисти: Калоян - Нико Исаков, Мария - Русалина Мочукова, Балдуин – Борис Луков.
„Цар Калоян“ е опера от видния български композитор Панчо Владигеров , завършена през 1936 г. Сюжетът е по романа „Солунският чудотворец“ на Фани Попова-Мутафова, а либретото авторката пише, заедно с големия български поет Николай Лилиев. Двамата създават текста на операта само въз основа на романа и събитията са предадени свободно - на фона на победата на Калоян над кръстоносците и пленяването на Балдуин е изградена силна човешка драма.
Премиерата е на 20 април 1936 г. в Софийска народна опера. Няколко месеца след софийската премиера „Цар Калоян“ е поставена в Братиславската опера — на 30 януари 1937 г. Малко по-късно операта се играе и в Любляна.

През 1987 г. оперното заглавие се играе за първи път на открито по време на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец във Велико Търново. Сбъдва се дългогодишната мечта на композитора Панчо Владигеров творбата му да се представи там, където се развива и историческото действие. Спектакълът на Софийската опера има 6 представления.
Оперното заглавие е играно отново на Царевец през 2009 г.

Специален подарък за зрителите от община Велико Търново ще е аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов-звук и светлина", което ще бъде излъчено след края на спектакъла.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)