Внезапни проверки и глоби ще има за „болни“ служители - velikotarnovo.utre.bg

Внезапни проверки и глоби ще има за „болни“ служители

22 февруари 2020, 08:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay.com

Правителството с мерки срещу проблема с фалшивите болнични листове

Редовни и внезапни проверки, връщане на пари и допълнителни финансови глоби, контрол както от страна на работодателите, така и от страна на граничните служби. Това са част от предложенията на правителството как да се реши проблемът с фалшивите болнични листове в страната. Пакетът включва 20 мерки, като до два месеца се планира да бъде изготвен правилник с нови отговорности на регионалните съвети от местните здравни инспекции. Идеята е те да могат да упражняват контрол върху издаваните болнични листове и да установяват кои от тях са фалшиви. Въпросните предложения се планира да бъдат обсъдени с работодателите и синдикатите на следващия Национален съвет за тристранно сътрудничество.

Регионалните съвети вече ще имат право да разпореждат извършването на планирани и внезапни проверки за спазване на определения в болничния лист режим на лечение, според предложенията. Инспекциите ще се правят и по сигнали от граждани и шефове. Ако болният трябва да се лекува в лечебно заведение, а лежи на плажа, ще трябва да върне парите за целия период. Освен това представителите на съветите ще проверят здравословното му състояние при друга лекарска комисия. Ако се докаже, че не е болен, злоупотребилият ще бъде глобяван.

Министерството на здравеопазването пък ще възлага проверки от агенция “Медицински надзор” как се поддържа документацията за здравното състояние на работещите. Освен това ще се създаде и информационна система за контрол и мониторинг на решенията за болнични в реално време. Целта е бързо да се хващат измамите. Здравното министерство пряко ще наблюдава санкциониращата дейност на местните здравни инспектори. Сега такива санкции се налагат изключително рядко и по този начин се губи дисциплиниращият ефект върху органите на медицинската експертиза.

Предложените от правителството мерки съдържат и точка, според която издаваните занапред болнични да са по-кратки. Продължителността на временната неработоспособност с болничен лист от лекарска комисия се понижава от 30 на 20 дни. Дните, през които е възможно даден служител да е в отпуск по болест без прекъсване, се намаляват от 180 на 120. След изтичане на 120 дни непрекъснат отпуск или 240 дни с прекъсване в две предходни календарни години и в годината на боледуването, ще се ходи на ТЕЛК. Заложено е да не се разрешава ползването на отпуск за временна неработоспособност непрекъснато за повече от 360 дни.

Максималната продължителност на болничните от личен лекар, а не от лекарска комисия, пък се понижава от 14 на 7 дни. Ако за това време служителят не оздравее и му трябва още болничен, то ще трябва да отиде отново при линия си лекар. За една година джипито ще има право да предписва до 20 дни с прекъсване. В Закона за здравето ще се създадат текстове, с които ще могат да се оспорват и болнични, издадени от личните лекари. Досега бе възможно да се оспорват само тези от лекарските комисии.

Националният осигурителен институт и работодателят няма да плащат обезщетение, ако призован болен не се яви пред лекарска комисия. Освен това за профилактични прегледи вече няма да се издава болничен, а служебна извинителна бележка от лекаря, в която ще се посочва часът на явяването и на приключването на изследването или прегледа.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета