Община Свищов с одобрен проект за ремонт на Първо българско читалище

Мисия

23-02-2020, 10:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Одобреният бюджет от 50 000 лв. се осигурява от Националния доверителен еко фонд

Община Свищов ще реализира проект за ремонт на отоплителната инсталация на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“.

Средствата са осигурени от Националния доверителен еко фонд (НДЕФ) по програма „Микропроекти за климата“. Този фонд е основан през м. октомври 1995 г. и управлява средства, предоставени целево от държавния бюджет, включително по силата на суап сделки за замяна на “Дълг срещу околна среда” и “Дълг срещу природа”. Средства също се набират от международна търговия с предписани емисионни единици (ПЕЕ) за парникови газове, от продажба на квоти за емисии на парникови газове за авиационни дейности, както и на средства, предоставени на база на други видове споразумения с международни, чуждестранни или български източници на финансиране, предназначени за опазване на околната среда в Република България.

По проекта „Прилагане на мерки за енергийна ефективност в ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ се предвижда подмяна на съществуващата отоплителна система, като старият нафтов котел се заменя с модерен пелетен. Част от дейностите включват също така подмяна на тръбната мрежа и доставка на нови отоплителни тела.

Одобреният бюджет  възлиза на 50 000,00 лв. и изцяло ще се финансира от НДЕФ, а срокът на реализация на проекта е 6 месеца.

Изпълнението на заложените дейности ще окаже положително въздействие върху  устойчивото развитие на община Свищов, както чрез реализирането на енергоспестяващи мерки и породените от това спестявания, така и върху подобряване качеството на живот чрез намаляване на емисиите вредни парникови газове и замърсяването.

Проектното предложение  е изключително приоритетно и значимо, тъй като това е институцията с най-голяма роля в културния живот на общината. Театралният салон е с прекрасна акустика и уникална вътрешна архитектура, а залата е с най-голям капацитет в гр. Свищов, поради което е предпочитано място за обществени и културни събития.

С реализирането на проекта продължава политиката на общинското ръководство, насочена към модернизиране културната инфраструктура и подобряване материалната база на читалищата на територията на общината.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)