Показват „Златното евангелие“ от Омуртаг в музей „Етър“ на 3 март

Велико Търново Лайф

25-02-2020, 12:50

Снимка:

ЕМО "Етър"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

То е отпечатано през 1862 г. в патриаршеската типография в Москва

На 3 март прочутото „Златно евангелие“ ще бъде представено в музей „Етър“, заедно със сабята на легендарния български войвода Стефан Караджа.

 „Златното евангелие“, което се съхранява в Исторически музей Омуртаг, е толкова ценно, че е поставено под полицейски надзор и може да се види само с предварителна заявка. Преди това се намира в църквата „Св. Димитър“.

Евангелието е отпечатано през 1862 г. в патриаршеската типография в Москва. Кориците са направени с изключително майсторство. Образите първо са щамповани фабрично, а след това всяко едно изображение ръчно е обработено допълнително. Страниците на евангелието са близо 400, а теглото му е почти 8 килограма, заради масивния меден обков, който външно е позлатен.

Четвероевангелието е подарък на жителите на опожарения през Руско-турската война Омуртаг – тогава Осман пазар, от Николай Владимирович Благово, интендант на 11 пехотна руска дивизия.

През зимата на 1878 г. руската войска навлиза в Омуртаг и го заварва опожарен от турските части. Директорът на историческия музей в града Мирослав Тошев разказва, че освен т. нар. „Златно евангелие“, русите даряват позлатен църковен кръст, дарохранителница, паникадило и други принадлежности, които позволяват да се проведе служба дори и на открито.

 

„По замръзналото шосе, в студ и кал, до шия във вода , точно в осем часа вечерта с музика и песни влязоха нашите части в Осман пазар. Направо идващи от път, замръзнали, изгладнелите войници се хвърлиха да гасят горящия от всички страни град.

Българите ги посрещнаха най-радушно, изнасяха на улиците кутии с тютюн, ведра с вино и планини от хляб и любезно ги предлагаха на войските.

Всеки от тях на почивки предлагаше своя дом за квартируване, своите услуги. Радостта на българското население беше неподправена.”

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов