Адвокат Митко Минев е предложен за Почетен гражданин на Велико Търново

Мисия

27-02-2020, 08:37

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Предложението е внесено от инициативен комитет, в който влизат видни великотърновци

Адвокат Митко Минев да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Велико Търново” е предложението, внесено от инициативен комитет. Всяка година, по повод празника на града 22 март, Община Велико Търново удостоява гражданин с особени заслуги и принос за развитието на града и общината в различни области на обществено-икономическия живот, човек с дългогодишна обществено - полезна дейност и дарителство за община Велико Търново.
Предложението е внесено от инициативен комитет, в който влизат видни великотърновци - Великотърновският митрополит Григорий като председател на Великотърновски епархийски съвет, директорът на областната болница д-р Стефан Филев, медикът д-р Петър Пенев, археологът проф. д- р Хитко Вачев, директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов, уважаваните преподаватели от Великотърновския университет проф. дфн Иван Харалампиев и проф. дфн Николай Даскалов, архитект Матей Савов, инж. Банко Банков – изпълнителен директор на „Аркус” АД, директорът на МДТ „Константин Кисимов” Васил Вълчев, Дешка Рачевец – член на ЦС на Съюза на юристите в България и заслужилият майстор на спорта Антоанета.
Предлагаме с почетното звание за 2020 година да бъде удостоен юриста Митко Минев, пише в предложението на комитета.
Митко Минев е роден през 1955 г. в гр. Велико Търново, завършва математическата паралелка на гимназия „Васил Друмев“ и право в СУ „Климент Орхидски” през 1979 г. Оттогава работи само като юрист – съдия във ВТОС, следовател в Следствен отдел - Велико Търново, а от 1990 година адвокат в „Адвокатско дружество Митко Минев, Даниела Минева, Кирил Андреев, Лили Матева, Юлия Миневска“. Дългогодишен член и председател на Градското дружество на СЮБ – Велико Търново. С негова и на членовете на ръководството на дружеството помощ са реализирани редица образователни и просветни програми на територията на общината, както и повишаващи професионалната квалификацията на юристите семинари в страната и чужбина. През 2016 година е удостоен с Почетния знак на СЮБ за професионални постижения и активна съюзна дейност.
От 1993 г Митко Минев е член на УС на Младежки клуб по борба „Царевец-Етър 93”, а от 2008 г. е член на УС на сдружение с нестопанска цел „Атанас Буров”. През 2016 година заедно с колеги юристи от гр. Велико Търново създава и работи в „Сдружение за съдебна реформа, извънсъдебно решаване на спорове, медиация и арбитраж“.
През 2003 г. става член на доброволческата, хуманитарна, неправителствена организация Ротари Интернешънъл. През 2008/2009 година е избран за президент на Ротари клуб - Велико Търново. През същата година клубът е удостоен от министър председателя с грамота и Бронзов кръст, копие на Кръста за независимост от 1909 г. От 2009 година до 2012 година е асистент на дистрикт гуверньора , а от 2013 година до 2017 година е церемониалмайстор на оранизацията. В момента е дистрикт гуверньор на Ротари - България, длъжност, заемана за първи път от великотърновец. Носител е на отличието на Ротари интернешънъл „Пол Харис + 8” и е член на „Обществото на Пол Харис“ към Ротари интернешънъл.
Като ротарианец Митко Минев има значителна заслуга за реализирането в годините на множество инициативи в полза на Велико Търново, сред които: Изграждане на чешма в парк „Марно Поле”, Изграждане на шадраван до Художествената галерия ; подпомагане на манастир „Света Троица“, гр. Лясковец; подпомагане на музикални формати за изява на талантливи деца от града; оказване на помощ за отстраняване последиците от наводненията в гр.Килифарево; поставяне на информационни табели на крепостта „Трапезица”; връчване на отличия на деца от В. Търново, заели призови места на национални олимпиади; дарения на холтер апарати на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“АД - В.Търново; подкрепа за възстановяването на Багриловия надпис; изготвяне на работен проект за възстановяване на Балната зала на Военния дом - гр.В.Търново; закупуването на модерен бронхоскоп за СБАЛПФЗ Д-р Трейман - Велико Търново и обучение на медицински персонал; изграждането на Цветен часовник; превенция на диабет и измерване ниво на кръвна захар на деца от три училища от града и др.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)