Нови туристически маршрути и фонд „Културно наследство” създава община Велико Търново

Мисия

27-02-2020, 13:43

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Разработва се програма за реставрацията на военни паметници

Нови туристически маршрути са заложени в управленската програма на кмета на община Велико Търново инж. Даниел Панов за периода 2020 – 2023 г.

Това са: Архитектурен маршрут „Улица Гурко"; Архитектурен маршрут „Варуша", включващ църквите „Св. Св. Кирил и Методий" и „Св. Никола" до „Самоводска чаршия"; Туристически маршрут "Самоводска чаршия", включващ дюкяни, работилници, музей„Емилиян Станев" и хан „Хаджи Николи"; Туристически маршрут "Царевец" - кв. Асенов, включващ и средно­вековните църкви, Владишки мост и други обекти в кв. Асенов; Туристически маршрут „Възрожденски училища и църкви" в гр. Дебелец, селата Пчелище, Ветринци, Русаля и др

Специален фонд „Културно наследство” ще бъде създаден в общината, съобщи днес кметът Панов. „1 500 са паметниците на културата на територията на общината, като на 250 от тях са извършени огледи, а на собствениците са издадени предписания за ремонтни дейности. Има обаче проблем със Закона за паметниците на културата, който бави процедурите.” – подчерта кметът.

Във връзка с обявяването на град Велико Търново за историческа и духовна столица на България, ще се извърши актуализиране на символите на града. Разработена е стратегия за развитие на културата на общината, която ще бъде гласувана от Общинския съвет.

В управленската програма на Даниел Панов е залегнато и създаване на План за опазване и управление „Историческо селище Велико Търново", както и Програма за ремонтни, възстановителни и реставра­ционни работи на военни паметници, монументални паметници и сграфито пана.

До края на мандата през 2023 г. е предвидено изграждане на Експозиционен център, Концертна зала и библиотека в старата столица. Ще бъде разширен Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов"; ще се реконструира Музей „Възраждане и Учредително събрание" и ще се разшири експозиционната площ на Регионалния  исторически музей.

В село Миндя ще бъде възстановен храм „Св. Архангел Михаил". Това ще се случи и с едноименния храм в кв. Чолаковци. Социализация на църквата „Св. Димитър" в кв. Асенов с експозиция, подходи, паркиране; нов център за туристическо обслужване при църквата „Св. Петър и Павел"; паркинг и приемна сграда при църквата „Св. 40 мъченици" са сред другите цели в областта на културата и туризма, предвидени в управленската програма на Даниел Панов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов