Областният консултативен съвет по здравеопазване заседава заради коронавируса

Животът

27-02-2020, 17:13

Снимка:

областна администрация

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Лечебните заведения са разработили планове за действия

Днес, в Областна администрация - Велико Търново се проведе заседание Областния консултативен съвет по здравеопазване и сформирания, съгласно заповед  на областния управител проф. д-р Любомира Попова, Областен кризисен щаб за борба с коронавирус. По време на заседанието бяха обсъдени мерки за реакция при евентуално разпространение на коронавирус. На срещата присъстваха представители на Регионалната здравна инспекция, Районната здравноосигурителна  каса, общопрактикуващите лекари, директорите на болниците в областта, на Центъра за спешна медицинска помощ, МВР, ДАНС, Гранична полиция и др. 
Директорът на РЗИ – Велико Търново – д-р Евгения Недева запозна присъстващите с актуални данни на епидемичната обстановка по отношение на новия коронавирус (COVID – 19) и Насоките на МЗ, СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията – Стокхолм при случай на коронавирус, както и с набелязаните от Националния оперативен щаб мерки.
Присъстващите на срещата представиха готовността си за реакция при евентуални случаи на заболели от коронавирус, като бе обсъден и алгоритъмът на действие при контактни или потвърдени случаи на заразени лица.
От РЗИ информираха за получените от МЗ указания и конкретни инструкции за реакция при наличие на случаи на коронавирус, с които са запознати лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, общопрактикуващите лекари, ЦСМП.
Лечебните заведения са разработили планове за действия.
На заседанието стана ясно още, че при съмнение за заразен пациент с коронавирус  той трябва да се насочва чрез РЗИ и/или общопрактикуващия лекар към инфекциозното отделение на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ АД и МБАЛ „Ив. Рилски“ ЕООД – Горна Оряховица. 
На населението се препоръчва: при завръщане от район с наличие на коронавирус и/или съмнение за заболяване консултирането с личните лекари да се извършва само по телефона;  да се ограничи пътуването към държави с доказано наличие на коронавируса; да се избягва организиране на масови мероприятия и събития, свързани с посещение на много хора; да се спазва респираторния етикет и др.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)