„Мадам Бътерфлай“ представя на Царевец Старозагорската опера

Мисия

29-02-2020, 10:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Спектакълът е част от фестивала „Сцена на вековете“

На 8 август от 21 ч. на сцената на хълма Царевец Старозагорската опера ще представи „Мадам Бътерфлай“ - опера в три действия от Джакомо Пучини. Либретото е дело на Луиджи Илика и Джузепе Джакоза. Диригент - Алберто Веронезе (Италия).
Пучини бил очарован от историята на едноименната пиеса на Дейвид Беласко и й посвещава години, за да композира и подготви за сцена музикалната драма „Мадам Бътерфлай“. Присъединявайки се към подготовката на композитора при написването на операта, съпругата на японския посланик в Италия му пяла песни, за да го приобщи към фолклора на своята родина. Нещо повече, Пучини изпраща в Нагасаки един от своите либретисти, Луиджи Илиака, за да вникне по-дълбоко в японската култура.
Първата постановка е в Милано, театър „Ла Скала“, на 17 февруари 1904 г., след което операта търпи шест преработки.
Със своята завладяваща музика и сърцераздирателна история за изоставена от своя любим гейша, Мадам Бътерфлай на Пучини е една от най-популярните опери на всички времена.
The Festival Пучини е международен летен оперен фестивал, който представя творчеството на известния италиански композитор Джакомо Пучини. Провежда се през месеците юли и август от 1930 г. в родното място на композитора Торе дел Лаго в северна Тоскана (Италия).
Фондацията за Фестивал “Пучини“ връчва ежегодни награди за най-добрата интерпретация на операта на Пучини, които са сред най-престижните отличия в свет на оперното изкуство.
Специален подарък за зрителите от община Велико Търново ще е аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов-звук и светлина", което ще бъде излъчено след края на спектакъла.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов