Любопитни факти за 29 февруари

Велико Търново Лайф

29-02-2020, 07:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

По света има около 4 милиона души, родени в този ден

Не може поне веднъж да не сте се запитвали как ли се чувстват хората, родени на 29 февруари. Какво ли е да празнуваш рожден ден само веднъж на 4 години? Със сигурност това си има и своите положителни аспекти, особено за дамите – те без угризения на съвестта могат да послъгват за истинската си възраст.

По света има около 4 милиона души, родени в последния ден на февруари през високосна година. Това се равнява на около 0,0686% от населението на Земята. Обикновено те празнуват своя рожден ден или предния ден, на 28 февруари, или на 1 март. Специалисти са изчислили, че шансът да се родиш на високосна година е приблизително 1 на 1500. Мнозина вярват, че родените през високосна година са избрани, късметлии, по-различни от останалите. Обикновено се казва, че те носят по-силна интуиция, имат изострен усет и способности. Нерядко се чуват и обратните прогнози – че родените на тази дата са обречени на лош късмет. Често много родители предпочитат да запишат като рождена дата на детето предния или следващия ден, за да могат да му спестят неудобствата, причинени от особения ден.

В книгата на Гинес можете да намерите историята на норвежко семейство, свързано по особен начин с тази дата. Три от децата им са родени на 29 февруари в различни високосни години.

Известни личности, родени на 29 февруари, са композитарът Джоакино Росини, актьорът Джеймс Мичъл, българският актьор Христо Чешмеджиев.

На много места по света, а и у нас, традицията повелява, че на този ден жените могат да предлагат брак на половинките си, без това да е смятано за нетипично или странно. Така че, ако скорошен брак влиза в сметките ви и искате да направите този февруари по-специален, действайте.

Високосните години се появяват за първи път преди около 2000 години, с преминаването от Римския календар към Юлианския през 45 г. пр.н.е.

Какво всъщност не знаем за тази дата? На нея жените предлагат брак на мъжете. През далечната 1288 г. в Шотландия се приема закон, според който на 29 февруари жена може да предложи брак на мъж. Една стара ирландска легенда пък гласи, че Света Бриджит сключила сделка със Свети Патрик да позволи на жените също да предлагат брак на мъжете в този изключителен ден. Затова се смята, че този ден се появява, за да балансира отношенията между половете. Ако мъжът откаже предложението на жената, той трябва да плати глоба – в пари или в рокли. Традицията повелявала и мъжът, отказал брак на жената, да й купи 12 чифта ръкавици. Така тя ще има по един за всеки месец от годината, за да може да скрие ръката си, на която няма да има годежен пръстен.

В Гърция пък приемат, че е на късмет, ако двойките сключват брак по време на високосна година, в този изключителен ден.

Има и поверие, че през високосна година човек не бива да се жени.

Почти пет века по-късно – през 1712 г., в Швеция този ден пък е последван от 30 февруари, преди държавата да възстанови Юлианския календар. В бившият Съюз на съветските социалистически републики (СССР) през 1930 и 1931 г. месец февруари се е състоял от 30 дни. После се отказали от тази продължителност. Куриозното е, че и до днес там има живи хора, които са родени на 30 февруари и никога през живота си не са могли да празнуват своя рожден ден на самата дата.

Ето и още любопитни факти. В сравнително близката история на 29 февруари 1880 г. завършва строителството на тунела Сен Готард в Алпите. На тази уникална дата през 1940 г. филмът „Отнесени от вихъра“ печели 8 награди Оскар. Може би най-драматичното събитие на 29 февруари е катастрофата на перуански Боинг-737 в Андите през 1996 г., когато загиват 123 души на борда.

Преди векове мъдреците изказвали твърдения, че на този ден Земята отваря вратите си към паралелните светове и през тях минават посланиците от онзи свят – магьосници, целители, пророци. Те имали дарбата да побеждават злото. В древността съдбата на родените на 29 февруари била предопределена. Те били покровителствани, помагали им да разкрият талантите си.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов