113 души изследваха костната си плътност в горнооряховската болница

Животът

02-03-2020, 15:03

Снимка:

МБАЛ "Св. Иван Рилски"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кампанията започна от 1 февруари и ще продължи до 31 март

При огромен интерес преминава изследването на костната плътност със скенер на промоционални цени в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кампанията започна от 1 февруари и ще продължи до 31 март, като в този период на модерния компютърен томограф със специално вграден софтуер, срещу 40 лева желаещите изследват костната си плътност за превенция и диагностика на остеопороза.

От 1 до 29 февруари през скенера са преминали общи 113 жени и мъже, съобщи старши рентгенов лаборант Николина Кирилова. Заради атрактивната цена на изследването, освен от Горна Оряховица, Елена, Лясковец, Стражица, Павликени, Велико Търново, Севлиево, са се изследвали и пациенти от София, Силистра и Варна. Преминалите пациенти са били на възраст от 35 до 80 години. "При по-малко от половината е регистрирана остеопороза, като те са насочени към ендокринолог и ортопед", коментира Николина Кирилова.

Около 10 мъже на възраст над 50 години също са се изследвали със скенер, като при тях също има открити случаи на остеопороза.

През март записаните за изследване са над 100 човека.

Изследването на костната плътност със скенер не е широко застъпено в българските болници и не се покрива от здравната каса. Горнооряховската болница е от малкото лечебни заведения в Северна България, в които се прилага този метод на изследване.

Остеопоразата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури на различни кости. Заболяването се проявява с болки в гърба, фрактури на прешлени, фрактури на кости на предмишница и други кости, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания.

Изследването с компютърен томограф е необходимо за диагностициране на заболяването, както и за по-нататъшното лечение и избор на медикаменти, които се поемат от здравната каса в голям процент, поради високата цена на последните.

Желателно е изследвания да се правят един път на 12 месеца след 45 годишна възраст.

За желаещите да се подложат на това изследване, следва да се запишат на телефон 0878 746 356, Николина Кирилова, старши рентгенов лаборант.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)