50 деца се включиха в турнира на ШК „Асеневци“

Спорт

03-03-2020, 10:48

Снимка:

ШК Асеневци

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Малките шахматисти посрещнаха Баба Марта с много награди

Близо 50 деца от 6 различни града се включиха в традиционния вътрешен турнир „Баба Марта“, организиран от ШК „Асеневци“. Състезанието се проведе в ОУ „Димитър Благоев“, а турнирите бяха два: „А“ – за деца, трениращи повече от една година в клуба, и „Б“ – за деца, които са започнали тренировки през учебната 2019/20 година. И двата турнира се проведоха по официалните правила за провеждане на състезание, като в група  „А“ се играеше с шахматни часовници, а в група „Б“ часовници се поставяха на един по-късен етап от партиите.

Шампион при напредналите деца в група „А“ стана младата надежда на „Асеневци“ Мартин Кънчев, ученик в ОУ „Патриарх Евтимий“, който заслужи титлата с безупречен стопроцентов резултат – 5 точки от 5 възможни. Марти спечели и златния медал в групата на най-големите ученици (4 клас+). Челната тройка в тази възрастова група  допълниха Пресиан Йорданов и Веселин Маринов. При третокласниците със злато се окичи Калоян Георгиев. Среброто грабна Ерик Иванов, а бронзът бе за Веселина Витанова. Второкласникът Михаил Панайотов бе прекият и финален претендент за купата, но загубата от Марти в последния кръг му отреди четвърто място в генералното класиране и злато в групата на второкласниците. Теодор Тутеков и Стефания Христова допълниха челната тройка при второкласниците. При момичетата със злато се окичи Мария Калчева, следвана от Румянка Иванова и Полина Георгиева.

В „Б“ турнира голямата награда бе огромен плюшен мечок, който отиде при Християна Михайлова от ОУ „Емилиян Станев“. Чаровната третокласничка допусна само едно реми и спечели всички останали четири партии. В нейната възрастова група среброто отиде при Александър Ангелов, а с бронз се окичи Мария Дикова. В групата на най-големите (4 клас+) Велизар Петров надделя над съперниците си, следван от Алекс Кирилов и Янко Мусев. При най-малките Калоян Стоянов грабна златния медал, А Радостин Христов и Пламен Нейков го последваха в крайното класиране. При второкласниците най-добре се представи Дарина Николова, а след нея се наредиха Преслав Йорданов и Петя Пулова.

„На турнира имаше представители от всички места, където ШК „Асеневци“ провежда тренировки: Велико Търново, Горна Оряховица, Долна Оряховица, Лясковец, Павликени и Полски Тръмбеш. На следващия вътрешен турнир вече очакваме и гости от Севлиево тъй като това е най-новият град, където стартирахме дейност. Много сме щастливи, че нашите турнири винаги се радват на голям интерес. За децата е много важно да трупат турнирен опит и тези вътрешни турнири са най-подходящият начин това да се случи. С много от децата вече ходим на състезания из цяла България и изключително се гордеем с успехите, които постигаме.

IV- то издание на „Баба Марта“ се превърна в един голям празник на шахмата. Раздадохме над 20 медала, купа, огромен плюшен мечок, предметни награди, имаше грамоти и мартенички за всички, а след приключване на състезанието си направихме и любимата томбола с награди, където раздадохме над 10 от специалните ни рекламни ранички на клуба. Изживяхме много емоционален ден, а усмивките по лицата на децата в края на деня бяха нашата награда и удовлетвореност от работата, която сме свършили. Благодарим на ОУ „Димитър Благоев“ и г-жа Надя Владимирова за прекрасните условия за игра, които ни предостави. Благодарим още и на всички деца и родители, които прекараха с нас този незабравим ден!“ – споделиха организаторите на събитието и ръководители на ШК „Асеневци“ Цвета Галунова и Даян Нинов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов