Инж. Добромир Добрев: Трети март е денят, в който българското летоброене започва отново

Мисия

03-03-2020, 11:03

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Празнично обръщение на кмета на община Горна Оряховица

Уважаеми съграждани, 
Днес отбелязваме 142-годишнината от Освобождението на България. За мен Трети март е символ на една вяра, на една надежда. Тази дата е край на петвековно робство, но и начало на Най-новата ни история.
Рядко една война е била толкова чакана и желана, каквато е Руско-турската от 1877-1878 година. Тя е и единствено възможна като изход за решаване на Източния въпрос. За да се наречем днес свободни, нашата родина жертва най-великите си синове. Мнозина наричат 03 март 1878 година – Българско възкресение. Макар и за кратко Санстефанска България е онова освободено Отечество, което приютява и обединява всичките си чеда.
Колкото и да са преходни стойностите на съвремието ни, има нещо, което остава неизличимо в нашата история. И това са падналите за свободата на България руски, финландски и румънски войници и офицери. На днешния ден трябва да сведем глави пред тях и никога да не забравяме, че на тази саможертва дължим свободата си.
Гоорнооряховчани също не остават настрана от патриотичния подем на българския народ – 240 души от селищата на Горнооряховска община се включват в Българското опълчение. Нашият град остава в историята и с една светиня – знамето, ушито от Елена Грънчарова за априлските въстаници,  поема към Шипка и Шейново в ръцете на ІV-та опълченска дружина.
Хиляди български синове загиват за Освобождението ни. Точно по тази причина свободата ни е свещена и датата Трети март е безспорна като национален празник на България.
         Този ден има за цел да ни припомни отново кои сме, откъде идваме и накъде отиваме. Трети март е денят, в който българското летоброене започва отново. И тук е моята и Вашата отговорност към жертвата на загиналите и към паметта на дедите ни. Те ни задължават да бдим над идеала за чисто и свято Отечество!
А то най-напред започва в ума и сърцата ни!
Честит национален празник!

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов