Залива ни нова грипна вълна - velikotarnovo.utre.bg

Залива ни нова грипна вълна

03 март 2020, 12:11 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay.com

В няколко общини вече е обявена епидемия

За последното денонощие няма регистрирани случаи на коронавирус в България. Същевременно има много случаи на заболели от втората вълна на т.нар. вирус тип Б, съобщиха на пресконференция от кризисния щаб към МС.
През днешния ден 12 нови проби ще бъдат изследвани във ВМА, съобщи началникът на болницата и ръководител на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Сред взетите проби са на много чужди граждани – от Франция, Исландия, Германия, Румъния, Молдова. В националната лаборатория ще бъдат направени също 12 проби – 8 от Варна и 4 от Бургас.

Кризисният щаб е обсъждал обстановката с новата вълна на грип Б. Това натоварва допълнително лабораториите, защото същите екипи се занимават и с коронавирус , както и са същите предвидени отделения в болниците.
Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев допълни, че се отчита покачване на случаите. „От десет години за първи път наблюдаваме толкова ускорено развитие на една втора вълна от грип Б. Досега никога не сме имало толкова области засегнати от грипа“.

По данни на РЗИ – Велико Търново за периода 24 февруари – 1 март болните от грип са 144 души на 10 000, при 123 болни на 10 000 за страната.
Препоръката е да се мият често ръцете, ползване на маски и избягване на контакт с болни хора и засилване на организма с витамини.

По препоръка на здравните власти до 6-и март, включително, във всички училища в областите Бургас, Шумен и Перник се прекратяват учебните занятия.
Препоръка да не се учи до края на седмицата заради повишаване на заболеваемостта от грип има и за училищата в общините Варна и Благоевград. До 6-и март е преустановен учебният процес и в габровските общини Дряново и Трявна. До 4-ти март включително е ваканцията за учениците в добричката община Дългопол, както и в силистренската община Дулово.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета