Велико Търново празнува Освобождението /снимки/

Мисия

03-03-2020, 13:42

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Шоуто на Царевец е кулминация на честването на Националния празник

Велико Търново отбеляза тържествено Националния празник на Република България – Трети март, посветен на Освобождението на България от турско робство. Честването на 142-а годишнината от свободата започна с военен ритуал, а под звуците на българския химн бе издигнат националният трибагреник. Стотици жители и гости на старопрестолния град се събраха пред паметника „Майка България“, за да засвидетелстват своята почит към българските герои.

От името на кмета на Велико Търново Даниел Панов приветствие отправи заместник-кметът проф. Георги Камарашев. В словото бе подчертана петвековната борба на българския народ срещу оковите на поробителя както върху държавността, така и върху българската култура, духовност и идентичност.

„Като народ сме благодарни и признателни на руската войска, но дължим още по-голяма признателност на българските хайдути, четници, възрожденци, опълченци, към десетките хиляди мъже и жени, които се жертваха, за да има нас днес.

Достатъчно е да споменем Първото и Второто Търновско въстание, Чипровското и Карпошовото въстание, Велчовата завера, Видинското въстание, българските легии на Раковски, Караджата и Хаджи Димитър, Априлското и Старозагорското въстание..

Достатъчно е да си спомним за Апостола на свободата Васил Левски и Христо Ботев..

Свободата не ни е дадена даром! Свободата е заслужена, а Трети март е кулминация на петвековната българска борба“, бе сред акцентите в приветствието.

Навръх Националния празни бе връчена общинската академична награда „Трети март“. Неин носител стана курсант старшина Илиян Пискалски от НВУ „Васил Левски“.

Литературно-музикална композиция, посветена на Освобождението, изпълниха учениците Белослава Маринова и Николай Кръстев.

Пред паметника „Майка България“ отец Славчо отслужи благослов, а официални лица, жители и гости на Велико Търново, както и много ученици поднесоха венци и цветя в знак на признателност към героите, загинали за свободата. Последва голямо хоро, поведено от ансамбъл „Търновче“.

Кулминация на честването на Трети март е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще започне в 20,00 ч. тази вечер и ще може да бъде наблюдавана от площада пред Царевец.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов