Три общини в областта искат пътни участъци да бъдат освободени от винетни такси - velikotarnovo.utre.bg

Три общини в областта искат пътни участъци да бъдат освободени от винетни такси

05 март 2020, 15:03 | Мария Христова
  • Снимка:
    областна администрация

Финансирането на ремонта и поддържането на изключените участъци ще бъде за тяхна сметка

Днес областният управител проф. д-р Любомира Попова проведе работна среща с представители на общините и Областно пътно управление. Темата на срещата бe тол таксите по републиканската пътна мрежа и обсъждане на възможности за освобождаване на пътни участъци от винетна такса. С писмо на Агенция „Пътна инфраструктура“ се дава възможност на общините да отправят предложение до АПИ за изваждане на участъци от републиканската пътна мрежа от списъка на републиканските пътища, за които се събира винетна такса. Финансирането на ремонта и поддържането на изключените участъци ще бъде за сметка на общините.
Директорът на областно пътно управление Венцислав Ангелов запозна представителите на общините със таксите, които ще трябва да бъдат заплащани от тях за съответните пътни отсечки. Такава възможност се обсъжда в Общините Лясковец, Павликени и Полски Тръмбеш. Предстои това предложение да бъде разгледано на заседание на Общинските съвети. 
Средствата, необходими за поддържане на съответните участъци за една календарна година, следва да бъдат съотносими към вече определения размер, с който участва АПИ в съвместното финансиране на пътищата от РПМ, а именно:
За текущ ремонт и поддържане на пътища I-ви, II-ри и III-ти клас - 5 000,00 лв./км
За зимно поддържане, съответно:
I-ви клас (приведена дължина на зимно поддържане, приравнена към габарита на двулентов път) - 3 000,00 лв./км
II-ри клас (приведена дължина на зимно поддържане, приравнена към габарита на двулентов път) - 2 000,00 лв./км
III-ти клас (приведена дължина на зимно поддържане, приравнена към габарита на двулентов път) – 1 000,00 лв./км.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета