Драганово ще бъде домакин на национален преглед на селските театри

Мисия

07-03-2020, 11:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Форумът ще се проведе от 4 до 10 май

Драганово ще бъде домакин на VІІІ национален преглед на селските любителски читалищни театри. Форумът ще се проведе от 4 до 10 май, а домакин ще бъде НЧ „Съединение – 1888“.
Основната цел на националния преглед, който се провежда веднъж на две години е да развива и популяризира самодейното театрално изкуство. Право на участие имат любителски селски театрални колективи и читалищни театри без жанрово ограничение. Театралните колективи ще бъдат оценявани от професионално жури. Ще бъдат присъдени: специална награда на Община Горна Оряховица, Специална награда на кметство Драганово, индивидуални награди за мъжка и женска роля, както и за поддържаща мъжка и женска роля. Отличия ще има за младежки спектакъл, за млад актьор и за млада актриса, както и награда на публиката. Ще бъдат раздадени и поощрителни награди за актьорско майсторство. Заявки за участие в VІІІ национален театрален преглед се приемат до 10 април 2020 г.
В златния фонд на НЧ „Съединение – 1888“ са записани имената на видни читалищни дейци, като Петко Коларов – баща на поета Асен Разцветников, библиографа акад. Никола Михов, драматурга Камен Зидаров, поета Владимир Русалиев и др. Пиесите, изиграни на сцената на читалището са над 155. Заслуга за театралните изяви на читалището в продължение на 18 години има неговият председател д-р Борислав Стоянов – баща на поета и преводача Румен Стоянов. Под ръководството на актьора от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ – Кирил Ангелов, драгановските театрали бележат множество успехи през годините и защитават името си на един от водещите самодейни театри в страната.
Театралният преглед се утвърди през годините като една от мащабните културни прояви с национално значение, станали традиция за община Горна Оряховица и Драганово. В шестте му издания до сега са взели участие над 35 театрални състава от цялата страна, представители на 24 общини и на 16 области. На сцената на НЧ „Съединение – 1888“ са доказали своя талант над 1500 любители-театрали.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов