Жителите на Драганово сигнализираха институции за състоянието на мост над Янтра

Мисия

07-03-2020, 13:23

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Според тях тежкотоварният трафик по него ще се увеличи значително

Около 700 човека от с. Драганово, общ. Горна Оряховица, внесоха жалба в АПИ, с цел подобряване състоянието на мостовото съоръжение над река Янтра, при входа на селото. Жалбоподателите са сезирали Председателя на АПИ, ОПУ Велико Търново, Областен управител и Община Горна Оряховица.

Хората са обезпокоени, че мостът, който е част от Републикански път III-514, не е в добро техническо състояние. Парапетът е нестабилен, като по протежението му са налични множество дупки, вследствие на липсващи елементи. Това застрашава живота и здравето на преминаващите по него шофьори и пешеходци. Липсата на мантинела, от двете страни на моста, също притеснява драгановчени. През уикендите, множество рибари пресичат съоръжението и нищо не ги предпазва от преминаващите с висока скорост превозни средства.

Безпокойството на жалбоподателите идва и от стартиралата тол система. Според тях, тъй като пътят през Драганово  е третокласен и няма да се дължи заплащане на такса, тежкотоварният трафик ще се увеличи значително, което от своя страна застрашава носимоспособността на моста.

Соня Илиева, инженер-конструктор, споделя опасенията на съгражданите си и като експерт в областта на строителството, твърди, че състоянието на основите и на конзолните греди на моста е крайно незадоволително. Множество течове се причинили ерозия и на много места армировъчните железа да скъсани, а бетон липсва. Парапетът също е нестабилен и се отделя от съоръжението при лек допир.

„Скоро при ПТП, автомобил по чудо се спря в изгнилия парапет, като почти го отнесе в реката. Надявам се институциите в България да реагират превантивно, за да не се повтаря трагедията от моста при гр. Долна Оряховица“, споделя инж. Илиева.

Разтревожените жалбоподатели са сезирали всички компетентни институции. Надяват се на адекватни действия в кратък срок, тъй като в противен случай са готови да предприемат протестни действия и затваряне на пътя.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов