С обиколка на имениците и мъжка сватба в Първомайци отбелязаха Тодоровден

Мисия

07-03-2020, 16:15

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гост на празника в Първомайци беше кметът на Общината инж. Добромир Добрев

За поредна година жители и гости на Първомайци се събраха в двора на ОУ „Елин Пелин”, за да честват заедно Тодоровден. Празникът започна още сутринта с обиколка на имениците в селото, които не са никак малко. На Тодоровден в Първомайци празнуват над 70 именици, но младите мъже успяха да обиколят едва двайсетина. Гости на празника в Първомайци бяха кметът на Общината инж. Добромир Добрев и заместник кметовете Николай Георгиев и Стефчо Алипиев, както и общински съветници. „Честити да бъдат всички, които носят името Тодор и неговите производни, означаващи „Божи дар”. Поздравявам имениците и пожелавам здраве и благоденствие на тях и семействата им през цялата година”, поздрави имениците инж. Добрев.
Колоритното шествие от каруци, натоварени с развеселени ергени, бе атракция и за случайно преминаващи през Първомайци пътници и автомобили.
След празничната обиколка и гостуване в домовете на имениците, мъжете пристигнаха на стадиона в училището, където трябваше да се състои и „сватбената церемония”. Дегизирани в сватбени одежди, бъдещото младо семейство Глиганови и кумовете им преминаха по червен килим до сватбения олтар. Там ги очакваше кметът на селото Ясен Янков, който извърши „бракосъчетанието”. Както си му е реда, младоженците си размениха халки и се разписаха в брачното свидетелство. Преди гражданската церемония, булката и женихът бяха венчани и от свещеник. След венчавката, булката спази традицията и хвърли букета сред гостите.
След това новото „семейство” Глиганови поведоха сватбеното хоро.
В празничния ден на стадиона в Първомайци, всички, които желаеха можеха да се повозят на каруца или да пояздят кон.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов