„Ловци на бисери“ представя на Царевец Държавна опера Русе

Мисия

08-03-2020, 12:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Спектакълът е част от фестивала „Сцена на вековете“

На 21 юли от 21 часа на сцената на хълма Царевец Държавна опера ще представи операта в три действие от Жорж Бизе „Ловци на бисери“. Диригент - Сунай Мурато, режисьор - Павел Герджиков. Солисти:
Надир - Родриго Тросино (Мексико); Лейла - Даниела Караиванова;
Зурга - Венцислав Анастасов; Нурабат - Момчил Миланов; хор, оркестър и балет на Държавна опера Русе.
Френският композитор Жорж Бизе създава „Ловци на бисери” на 34-годишна възраст. Операта майсторски представя отдадеността на влюбения човек, дори това да погуби животът му. Това е творба за сблъсъка на страстите, приятелството и дълга. Един впечатляващ разказ за двама приятели, ловци на бисери, които се влюбват в красивата жрица на Брахма.
В партитурата си Жорж Бизе пресъздава романтиката и чувствеността на Далечния Изток, преплетени с вечните теми за любов, предателство, отмъщение и саможертва.
Особено ярък е Зурга, най-драматичната фигура в операта. Майсторски са написани красивите и запомнящи се арии, дуети и ансамбли (първият дует на Зурга и Надир, каватината на Лейла, ариозото на Зурга, романсът на Надир, триото преди финала).
Премиерата на „Ловци на бисери“ е на 30 септември 1863 г. в театър „Лирик”, Париж.
Специален подарък за зрителите от община Велико Търново ще е аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов-звук и светлина", което ще бъде излъчено след края на спектакъла.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов