Двама пациенти – от Габрово и Плевен, със съмнения за коронавирус

Животът

08-03-2020, 00:16

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Изследват лицата, контактували с тях, отделенията на двете болница се поставят под карантина

Днес от всички изследвани проби 4 проби от провинциални болници дадоха съмнително положителни резултати. При повторните проби две от пробите дадоха още един положителен резултат.

Така че се създава ситуация, в която ние трябва да действаме като при установени пациенти с коронавирус. Това съобщи на извънреден брифинг в Министерския съвет началникът на Военномедицинска академия генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

По думите му, това не са достатъчно достоверни данни и затова продължават изследванията, както и установяването на контактни лица.

Пациентите с положителните проби са 27-годишен мъж от Плевен и 75-годишена жена от Габрово. Те от няколко дни са в болничните отделения на регионалните заведения. И двамата вече са в добро здравословно състояние, съобщи проф. Кантарджиев. Те не са пътували никъде извън страната и не отговарят на профила на пациенти, които могат да носят вируса, но се вземат извънредни мерки. И двете отделения на Плевенската и Габровската болница се поставят под карантина.

Мъжът от Плевен е контактувал с три лица, а габровската – само с един. Те ще бъдат изследвани. Две жени, които са били в една стая с болната габровка, също ще се изследват.  

Директорът на габровската болница Минко Михов съобщи пред БТВ, че жената е лекувана от пневмония с антибиотици и вече е в стабилно състояние. Няма болни лекари и медицински лица, които са се грижили за нея.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов