Заради COVID-19: Отменят всички масови прояви у нас, забраняват износа на защитни средства

Животът

08-03-2020, 11:42

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Бойко Борисов: Да покажем, че сме дисциплинирана нация

МЗ да обезпечи с всички необходими защитни средства лечебните заведения, както и да достави легла в болниците при констатиран недостиг. До 12 часа лечебниците трябва да дадат точна справка за легловия си капацитет и наличието на предпазни средства като защитни облекла и маски. Забранява се износа на такива средства от страната. За възникването на спекула ще следят МВР и ДАНС. Това са част от мерките, които правителството взе преди минути след спешно заседание при премиера Бойко Борисов, след като у нас вече се доказаха с категоричност четири случая на заразени с коронавирус.

Борисов обяви, ще се бъдат отменени всички масови мероприятия в страната. Няма нужда от паника, магазините са заредени със стоки и не е необходимо хората да се презапасяват в продукти, подчерта премиерът и призова да покажем, че сме дисциплинирана нация.

Четирима вече са българите с положителни проби за коронавирус. Тази нощ стана ясно, че заразени са 27-годишен мъж в плевенската болница и 75-годишна пациентка в габровската болница. Потворните лабораторни изследвания са потвърдили тази нощ наличието на вируса при тях. На брифинг днес от Националния щаб съобщиха, че са положителни пробите и на 61-годишен габровец с белодробно заболяване, приет в болницата в Плевен. Той е в добро състояние. Жена от медицинския персонал в болницата в Габрово също е дала положителна проба. 24 от Плевен и 46 от Габрово контактни лица  болните са установени и се работи с тях. Издирват се лицата, контактували и с новите открити заразени.

Предполага се, че нулевият пациент, внесъл у нас вируса, е дошъл от Гърция.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов