Габрово иска подкрепление от специалисти и медицински сестри

Животът

08-03-2020, 12:39

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В областната болница има само трима инфекционисти

Габрово иска подкрепление от специалисти инфекционисти и медицински сестри, защото в областната болница има само трима. А всички останали специалисти по вътрешни болести са под карантина, след като и медицинска сестра даде положителна проба за коронавируса. Тя е била в контакт с другата заразена - 75-годишна габровка, съобщи "24 часа". "Колегите от вътрешното отделение се въртят на график, тъй като така или иначе са били в контакт с болните. За момента те обслужват останалите пациенти", каза шефът на кризисния щаб в града д-р Николай Пенчоков.

"Пробата на нашата пациентка е потвърдена, освен това излезе една първа проба на медицинско лице от болницата, медицинска сестра на около 40 г., която е обслужвала пациентката. Бяха организирани мероприятия по издирване на нейни контакти, съответно на други контактни в болницата, които са били в непряк контакт с пациентката", допълни той.

Пробите ще бъдат закарани по спешност в София и според резултатите ще се определят и по-нататъшни действия. До момента 14 пациенти са под карантина в отделението по вътрешни болести. Възрастната жена с коронавируса е изолирана от всички останали в инфекциозното.

По думите на д-р Пенчоков в Габрово има готовност инфекциозното отделение да бъде разширено с още 20 легла, а при необходимост ще се отвори и второ лечебно заведение - държавната белодробна болница, където ще се настаняват болни с коронавирус, ако има такива.

Областната болница в Габрово остава под карантина, ще се приемат само пациенти със животозастрашаващи състояния. Всички останали пациенти ще бъдат насочвани към съседни болници.

Пенчоков съобщи, че има много недоволни пациенти и техни близки, които са искали да влизат в стационара и апелира за спокойствие и проявяване на разбиране към приложената мярка. Здравните власти имат готовност при нужда да направят реорганизация и да отворят държавната белодробна болница, където също да се настаняват болни.

От днес има заповед за забрана на всякакви спортни и културни мероприятия на територията на цялата страна. Апелът на здравните власти е родителите да контролират децата си, тъй като по време на грипна ваканция те посещават заведения и други масови събития и не спазват препоръките. 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)