Ясни са победителите в конкурса „Аз в един вълшебен град”

Мисия

11-03-2020, 11:23

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Десетата по ред проява е посветена на празника на Велико Търново

За десета поредна година Център за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс, с любезното съдействие на Община В. Търново и МОЛ - В. Търново, организира конкурс-изложба за детски рисунки „Аз в един вълшебен град”, посветена на празника на града.

Целта на проявата е да се популяризират и поощрят интересите на подрастващите към изобразителното изкуство и красотата, да се открият и насърчат младите таланти на Велико Търново.

В конкурса участваха 262 творби на деца и ученици от В. Търново и гр. Дебелец, като най-активни се оказаха децата от детските градини: „Райна Княгиня“, „Първи юни“, „Пламъче“ и школата по изобразително изкуство към Общински детски комплекс.

В своите произведения участниците можеха да използват всички видове живописни, графични и приложни техники върху лист с формат А4 и 35/50.

Компетентно жури с председател: доц. д-р Мариета Конова, художник и ръководител катедра „Църковни изкуства“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, и членове: Мартин Митев, художник и председател на Представителството на Съюза на българските художници, В.  Търново и Бисер Николов, художник и докторант в катедра „Църковни изкуства“, селектира детските творби по следните критерии: композиционни умения, оригиналност и въображение, техническо изпълнение, пространство и материалност и присъди две първи места в групата на най-малките. Те са за Анита Иванова, на 6 г., от ДГ Райна Княгиня“ и за Калина Рашкова, 6 г., от ДГ „Първи юни“.

Второто място също е поделено между Владислава Славчева, от подготвителната група на ОУ „Д. Благоев“ и Наталия Колева, от ДГ „Пламъче“, гр. Дебелец.

При учениците от първи до четвърти клас, на първото място е класирана Емануела Назим, 4-ти клас, от СУ „Емилиян Станев“. На второ - Крум Колев, от школата по изобразително изкуство при ЦПЛР Общински детски комплекс, а на трето - Виктория Костадинова, от 2-ри клас, на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“.

При най-големите, от V - VІІ клас, първото място е за Ванеса Анчева, 5-ти клас, ОУ „П. Р. Славейков“, второто - за Божидар Георгиев, 6-ти клас, на ОУ „Димитър Благоев“, а третото - за Дария Димова, 7-ми клас, от ОУ „Бачо Киро“

Журито е отредило четири специални награди за най-активно участие. Те са за децата от детските градини „Първи юни“, „Райна Княгиня“, „Пламъче“ - гр. Дебелец и за участниците в школата по изобразително изкуство в Общински детски комплекс.

Специална грамота от Представителството на Съюза на българските художници във Велико Търново получава София Шабаркова, 8-годишна, от школата по изобразително изкуство при ЦПЛР ОДК.

На всички изявени участници са изпратени грамоти.

За съжаление тази година, поради забраната за провеждане на масови мероприятия, тържество по награждаването няма да има, но всички рисунки, участващи в конкурса, ще бъдат подредени в изложба на 3-тия етаж в МОЛ В. Търново и ще останат там до края на месец март.

После ще бъдат експонирани в сградата на Център за подкрепа за личностно развитие Общински детски комплекс.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов