Семейството на 4-годишния Мирко събира средства за лечението му

Мисия

12-03-2020, 08:00

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Нужни са 60 000 лв. за рехабилитация в Турция

4-годишният Мирко от град Елена се нуждае от нашата помощ. Ето разказът на неговата майка, която се бори за здравето и щастието му:

„Казвам се Стела и бих искала да ви разкажа за борбата на моето обичано детенце – Станимир! Моят Мирко е на цели 4 годинки. Той е едно невероятно и много усмихнато дете – нашата най-голяма радост, но и същевременно нашата болка. За наше най-голямо съжаление, синът ни все още не може да ходи, говори изключително трудно, не може да играе с децата на неговата възраст, да тича, да лудува...

Мирко се роди с неонатална аспирация на мекониум, в тежка асфиксия, след преносване (41-ва гестационна седмица ) и високо тегло ( 5.350 кг.), с брадикардия и без собствено дишане.

Поставен бе в кувьоз на апаратна вентилация, поради липса на сукателен рефлекс беше захранен със сонда. Месец сред всички апаратури, системи, кислородни палатки и какво ли още не, видяхме нашето момче на детско креватче, дишащо само! На 37-мия ден се прибра вкъщи и ние, обнадеждени, решихме, че лошото е вече зад гърба ни. Препоръчаха ни рехабилитация, защото беше рисково бебе. С времето, обаче, усетихме, че нещата не са съвсем наред. Мирко не посягаше, не се обръщаше, не стоеше седнал.

Така, на годинка и осем месеца, на Мирко му беше поставена диагнозата детска церебрална парализа – спастична квадрипареза.

С желанието си да помогнем на нашето детенце, започнахме трескаво да търсим най-доброто и удачно лечение за нашето момче. Ходихме на рехабилитация и терапия с меки лазери в София, на Боуен терапия във Велико Търново, а по-късно започнахме рехабилитация в Дебелец и Котел, където ходим и до днес.

През 2018 година, благодарение на благодетели, успяхме да направим и отпускаща операция (фибротомия) в Сърбия, след която състоянието на Мирко значително се подобри, затова и беше насрочена втора за март 2020.

През януари тази година (2020) бяхме на преглед при турския ортопед д-р Фуат Билгили от истанбулската болница “Рибем”, който ни препоръча по-агресивна рехабилитация, за да се стабилизират гръбчето и кръста. Предупреди ни, че ако сега направим операцията в Сърбия има опасност от луксация и изменение в тазобедрените стави. Затова нашата нова цел и надежда е рехабилитацията в център “Рибем” в Турция.

Ежемесечните суми, обаче, са непосилни за нас – 5000 лева за 12 дневен курс. Необходимо е да се направят колкото се може повече курсове, тоест за една година сумата е около 60 000 лева.

Това са средства, с които нашето семейство не разполага...

Отправям апел за помощ и подкрепа, с най-искрена надежда, че ще се отзовете, за може заедно да направим живота на нашето малко слънчице по-лек, а детството му по-щастливо!

Цялото ни семейство ви моли да отключите сърцата си, за да се сбъдне една обща мечта – нашето дете да има ходещи крачета, да може да играе, да не се чувства различен..

Вярваме, че с вашата помощ, неговата упоритост и желание и с нашето постоянство и воля, ще успеем!“

Ако имате възможност да подадете ръка на малкия Мирко, може да го направите на: https://bg.helpkarma.com/campaign/shans-za-mirko-da-prohodi-1134?fbclid=IwAR3XzTTCcdb9PRLLRspIIukCC-YambcOEctmkjF8cJUkLagbo1vlwSzWAkk



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)