Над 12000 души подадоха предварително попълнени данъчни декларации за ден - velikotarnovo.utre.bg

Над 12000 души подадоха предварително попълнени данъчни декларации за ден

12 март 2020, 14:16 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay

От НАП съветват клиентите си да избягват лични посещения в офисите

12000 души са подали предварително попълнените от НАП данъчни декларации за доходите в последните 24 часа, съобщиха от приходната агенция.
Над 80% от всички формуляри са подадени в непроменен вид, като в остана0лите случаи са добавяни ръчно доходи от наем и ползвани данъчни облекчения. Средното време за попълване на декларацията до момента е под 10 минути, като ползвателите споделят, че новата декларация е по-удобна за ползване и подаването й изисква значително по-кратко време.
Видео инструкция за ползване на новата данъчна декларация може да се види в YouTube канала на НАП. Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) имат достъп до предварително попълнена информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделски производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица.
Срокът за подаването на декларацията е 30 април, като отстъпка от 5% от данъка за довнасяне може да се ползва при деклариране по електронен път и плащане до края на март, припомнят от приходната агенция. Условие за отстъпката и за ползването на данъчно облекчение е лицето да няма неплатени публични задължения.
От НАП съветват клиентите си да избягват лични посещения в офисите заради ситуацията, свързана с корона вируса, като декларирането на доходите и внасянето на данъка могат да бъдат извършени изцяло по електронен път без такса.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета