Правителството иска от Парламента въвеждане на извънредно положение

Животът

13-03-2020, 00:27

Снимка:

правителствен пресцентър

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Полиция и жандармерия ще следят за нарушители на карантината

„14 души избягаха днес от карантина. Липсата на самодисциплина налага : да бъде обявено извънредно положение във връзка с коронавируса. Затварят се училища, детски градини, ясли, университети, театри. Където има възможност, да минат училищата и университетите на дистанционно обучение, за да не се губи материал. Където нямат възможност, да се инвестира в такова.“ – така премиерът Бойко Борисов откри брифинга след извънредното заседание на Министерския съвет тази нощ по повод увеличаване заболеваемостта от коронавирус.

Забрана за пътувания от България към други страни и за влизане у нас на граждани от други държави, в които има заразени, е другата мярка, която ще бъде предложена на Народното събрание.

„Много е тънка границата и само дисциплина може да ни помогне в тази ситуация. Спорът тази вечер беше един – колко тежки да са мерките. Ако така върви, с три милиарда ще сме назад. Но, за да има спокойствие и по-бързо да излезем ситуацията, тези мерки са заради здравето. Финансовите щети в световната икономика ще са огромни. Бюджетите не се пълнят. Потреблението рязко пада. Когато се вдигне цената с 5-10-20 стотинки, производителите мощно крещят. Сега, когато падат, как ще поевтинеят храните? Защо няма обратен процес? Казват – зареждаме магазини, ресторанти, цените растат. Сега защо не падат?“ – гневно попита премиерът министъра на финансите Венцислав Горанов.  

„Да не пропусна да благодаря на всички доктори, сестри. И да се промени закона за тези, които нарушават карантината. Паниката е, както никога до сега. Пращаме тези предложения до Народното събрание и дано го приемат, защото, ако не го предложи този Министерски съвет, ще го предложи друг. Очаквам да ни подкрепят от всички парламентарни групи, за да могат специалистите от всички области да си свършат работата.“ – допълни Бойко Борисов.

Той даде указания на здравния министър Здравната каса да направи нарочна клинична пътека относно коронавируса, за да могат лекарите да си получат допълнително парите.

Тези, които не спазват дисциплината и карантината, да бъдат задържани и принудени да я спазват, като за целта да се използва полиция и жандармерия, е другото решение, взето на заседанието на Министерски съвет тази нощ.  

„Спорихме много дали моловете и ресторантите да се затворят, но има работещи домакини, които не готвят, а хората трябва да се хранят. Дискотеките и баровете трябва да се затворят. Пенсиите и изплащането да се направят така, че студенти, които сега ще се освободят, да ги разнасят. Сега ще се покажем как сме нация, да помогнем на възрастните хора, на лекарите, на санитарите, на шофьорите на линейки.“ – завърши премиер



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов