23-ма остават заразените с коронавирус у нас, трима от тях са деца

Животът

13-03-2020, 11:04

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Парламентът обсъжда искането на правителството за обявяване на извънредно положение

Установените случаи на заразени с коронавирус у нас остават 23-ма. Възрастовият диапазон обаче се увеличава - трима от тях са деца, това съобщи на редовния сутрешен брифинг днес началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски, който уточни, че най-възрастният болен е на 77 г.

Трите деца са на възраст 4, 7 и 11 години. Те не са болни, нямат симптоми, а са контактни лица, дали положителни проби. 2 от децата са в болница, тъй като и родителите им са там, третото е изолирано вкъщи.

„Причината за разрастването на епидемията на една фамилия у нас е празненство с 24 човека. Говорих с дъщерята на починалата 3 пъти вчера. Жената няма в момента кой да я погребе, защото всички са под карантина", допълни Мутафчийски.

Той подчерта, че всички контактни лица са издирени от РЗИ и са предупредени. 

"Засега може да си позволим лукса да настаняваме здрави хора. Но по-нататък какво ще става? Ако запълним болниците със здрави преносители, ще сринем системата. Практиката е здрави лица да не бъдат в болници Трябват механизми по контрол на болните или здравите в карантина. Няма такива към този момент. Когато се ограничат социалните контакти, това със сигурност забавя заразата. Ние се намираме в подножието на тази криза", подчерта шефът на ВМА.

"Политиците проявяват зрялост в критични ситуации. В България всички вече са мобилизирани в тази история, в която сме въвлечени. Гражданите реагират адекватно, не се събират на обществени места. Артистите казват: Дори да ни разрешите, няма да изнасяме спектакли. Това е събуждане на правилните усещания. Не се колебая, че ще има правилно разбиране. Детайлите не са ми ясни, но посоката е вярна", изтъкна Мутафчийски. 

По последни данни в света вече са починали над 4900 души. Възстановени от заболяването са 70 хил.

В 9 часа в парламента започна извънредно заседание, в което участва премиерът Бойко Борисов. Той представя пред депутатите какви са мотивите на правителството, което снощи реши спешно да поиска въвеждане на извънредно положение. То ще позволи затваряне на граници, ограничаване на влизането на чужденци от рискови държави, ще позволи на на МВР и армията да задържа избягали от карантината, да се налагат глоби до 5000 лева, да бъдат затворени училища, детски градини, университети.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов